Brothers, boyfriends and other criminal minds av April Lurie

”En rosa bok” är en av rutorna i Höstbingot… och jag kunde inte komma på någon som jag inte redan läst! Det finns många bra böcker med rosa omslag – och det finns ett par stycken i min hylla som jag drog ut… för att inse att framsidan faktiskt inte är särskilt rosa, bara ryggen. 
 
Så – jag konsulterade kära gamla Goodreads. Det går finfint att googla på ”books with a pink cover” + Goodreads och hitta en lista. (Sökorden kan ersättas med nästan precis vad som helst…) Sagt och gjort – listan fanns och jag valde något med rimligt betyg (4.0 i snitt, faktiskt) och som lät intressant. Och det var inget dumt val alls. 
 
Året är 1977 och April Lundquist (ja, svenskättling) bor i Dyker Heights i Brooklyn. Det bor en italiensk mafioso i varje ända av gatan, och en mittemot – det är Frankie the Crunch som äger en bilskrot – praktiskt när man ofta behöver göra sig av med lik – Gorgeous Vinny, som mest är intresserad av att spegla sig i bilens backspeglar, och så Soft Sal, grannen. När Soft Sal ber April och hennes bästa väninna Brandi om en tjänst – att följa hans lätt funktionshindrade son till skolan – kan de inte riktigt tacka nej. Men när de börjar upptäcka sedlar i skolböckerna börjar de inse att de faktiskt beblandat sig med maffian… 
 
Samtidigt som detta pågår försöker April hålla koll på sin storebror Matt som blivit kär i en mafiosos dotter, tvingas gå på dejt med töntige Bert för att göra Brandi en tjänst, blir förälskad i musikern Dominick som är en riktig bad boy och passa lillebror mellan varven också. Det är ganska hektiskt! 
 
Detta är ingen särskilt djup berättelse, men det är ändå intressant att få en inblick i hur det kunde vara i NYC när maffian fortfarande var i full gång. Dessutom är det härligt att läsa med alla tidsmarkörer från sent 70-tal – kläder, musik, discots vara eller inte vara, de unga killarnas förtjusning av The Who. Dessutom är den humoristisk på ett ganska torrt sätt vilket jag uppskattar, lättläst och väldigt underhållande. Och – på sina ställen – ganska rörande. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här – sidan på Goodreads hittar du här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s