Smakebit på söndag, 24 september 2017 – Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo (red.)

 
Lite förbannade jag allt mig själv igår kväll till läggdags för att jag hade bokat tvättstugan klockan åtta idag – men jag vaknade faktiskt tio minuter innan klockan skulle ringa och nu är det ju faktiskt skönt att vara uppe och igång tidigt. Det är knäpptyst ute förutom någon enstaka spårvagn och det ser ut att bli en ganska fin höstdag. 
 
Veckans Smakebit kommer ur en väldigt speciell bok – för det första är den crowdfundad (alltså – folk på nätet har kunnat donera en summa för att boken skulle kunna bli verklighet, hade den inte blivit det hade investerarna fått pengarna tillbaka) och för den andra är det ett helt fantastiskt samarbete mellan skribenter och konstnärer, med 100 porträtt över 100 ”extraordinary women”, skrivna som små korta, lättlästa stycken.
 
(Jag motsätter mig våldsamt faktumet att Margaret Thatcher är med – hon var ingen beundransvärd kvinna med tanke på vad hon gjorde med sitt land. Vet inte hur många gånger jag fått debattera detta med folk, senast när hon dog antar jag – bara för att hon var kvinnlig premiärminister betyder inte det att hon var en god människa. Folk lider fortfarande i Storbritannien på grund av henne.) 
 
Men nog om det! Jag valde veckans Smakebit lite på måfå bland de berättelser jag hann läsa igår, och här kommer Artemisia Gentilesci. (Boken finns på svenska, men det var så hemskt lång kö på den på bibblan så jag tog den engelska.) 
 
 
”Once there was a girl who was an amazing painter. Her name was Artemisia and she was beautiful and strong. Her father, Orazio, was also a painter and trained her in his studio from the time she was little. 
 
By the time she was seventeen years old, Artemisia had already painted several masterpieces. Yet, people were skeptical about her. ”How can she paint like this?” they whispered to each other. 
 
At that time, most women were not even allowed to get close to famous artists’ studios. 
 
One day, her father asked his friend, the famous painter Agostino Tassi, to teach Artemisia perspective, how to create a three-dimensional space on a flat surface. 
 
Agostino wanted his star pupil to also be his lover. ”I promise I will marry you,”, he told her. Artemisia kept saying no. 
 
Things became so bad that Artemisia finally told her father what was going on. Artemisia’s father believed her, and even though Agostino was a powerful man and a dangerous enemy, Orazio took him to court. 
 
During the trial, Agostino denied doing anything wrong. Artemisia faced terrible pressure but stuck to the truth and didn’t give in. In the end, Agostino was found guilty. Today, Artemisia is considered one of the greatest painters of all time.” 
 
Ur Good night stories for rebel girls av Elena Favilli och Francesca Cavallo (red), Timbuktu Labs: 2016 
 
 
(Link-up:en hos Flukten fra virkeligheten har inte kommit upp ännu, så jag återkommer med länken senare. 
 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 24 september 2017 – Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo (red.)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s