En hel hög Lottaböcker

 
                                    

 

                                   

Lottaböckerna kommer i en mer eller mindre strid ström på Storytel, och eftersom det bara tar någon trekvart eller timme att läsa dem så fortsätter jag att samlingsinlägg om dem, tror jag. Nu har jag läst böcker 6 – 9 under ett par veckor. Jag bryr mig inte om att betygsätta här, det räcker väl att jag säger att de är underbara? 
 
Fara på taket, Lotta har jag läst förut och den är faktiskt spännande ”på riktigt” – och jag minns den som lite läskig. Egentligen är det en mindre deckargåta, då Lotta oförhappandes blir inblandad i en härva med viktiga ritningar där ägarna är beredda att göra allt för att få dem tillbaks. Lottas egna berättelser är ju oftast lättsamma och käcka, men så kommer det korta passager här och där där man förstår att det faktiskt är någon som har riktigt onda avsikter som är efter henne. Ruskigt! 
 
Vilken skiva, Lotta handlar om när Lotta och Giggi är ute på vinterpromenad, fastnar i snöstorm och blir räddade under tak av den berömda upptäcksresanden Linn Ark och hennes brorsdotter i det stora huset fullt med uppstoppade djur från Linns och hennes brors resa. När det blir dags för födeledagskalas för brorsdottern och Linn är bortrest bestämmer de sig för att flytta på alla djuren… 
 
Skriv upp det, Lotta är en av de första Lottaböckerna jag läste – mamma och pappa köpte Hejda dig, Lotta till någon födelsedag och eftersom jag älskade den fick jag Skriv upp det, Lotta och Ge aldrig upp, Lotta vid ett annat tillfälle – kanske i julklapp. Denna är otroligt rolig och så dråplig på sina ställen att man skrattar högt – när Lotta tappar papperslappar med folks namn på och när hon öppnar dörren för Paul i feta vantar, papiljotter och blank kräm i hela ansiktet… 
 
Rena snurren, Lotta kan jag ha läst som barn också men jag kommer bara ihåg brottstycken – Giggi och Lotta och deras mammor är i Köpenhamn där de träffar på en riktig surtant som de hastigt döper om till Maran. Men det visar sig förstås att Maran är syster till deras klassföreståndare därhemma, Lockige Fridolf, och kaoset är ett faktum. Man hinner med mycket i denna boken förresten, det är ju sommarlov! Giggi, Lotta och Jonas hjälper Biologi-Firre att guida lite forskargubbar i skolan, där den finaste av dem alla, en liten tomtegubbe, slarvar bort sitt pass. Lotta kommer till undsättning! Och så är de i Skanör en vända och busar med Paul, såklart. 
 
Jag älskar dessa böckerna högt och rent, och de utgör en väldigt bra uppblandning av lite lättsam text såhär när jag håller på och läser Ett litet liv… ja, fantastiskt bra. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s