2016: 225 – Flickan under jorden av Elly Griffiths

   

 
Jag läste denna på engelska, men titulerar recensionen på svenska eftersom detta trots allt är en svenskspråkig blogg för det mesta… men jag gillar inte riktigt den svenska titeln. Dels tycker jag att den är lite spoilig, och dels tycker jag att den är lite luddig. Det var inte så logiskt, nej, men jag kan inte riktigt förklara mer. Maila för all del om du vill diskutera saken 😉 
 
Så. Detta är min första bekantskap med Ruth Galloway, även om jag såklart har hört talas om henne länge. Det är ju lite samma sak som Ann Cleeves, det har bara inte blivit trots att det verkligen klickar i teorin. Men åh, vad jag gillar henne. Vi kommer att fortsätta att stifta bekantskap, Ruth och jag. 
 
Så vem är då Ruth? Jo – en kantig, knubbig, otroligt begåvad arkeolog och benexpert som arbetar på University of North Norfolk och bor i en liten stuga i utkanten av King’s Lynn. Hon har nyfrälsta föräldrar (ja, born again Christians, alltså) och ett just nu icke-existerande kärleksliv – men det har inte varit brist på kavaljerer. 
 
När en man på promenad med sin hund hittar ben i Norfolks sumpmarker tar polisen under ledning av Harry Nelson kontakt med Ruth. Man hoppas att det är benen efter en flicka som försvann tio år tidigare som dykt upp, men det visar sig att benen är från järnåldern och man är tillbaks på ruta ett. I samband med flickans försvinnande har polisen tagit emot ett gäng brev med arkeologiska termer och rituella referenser till nordisk mytologi, och när så ännu en flicka försvinner ber Nelson Ruth om hjälp igen. 
 
Det blir en spännande om än tidvis lågmäld historia. Jag gillar balansen mellan kampen emot klockan och karaktäriseringen av huvudpersonerna, det är väldigt lyckat. Slutet är så spännande att det är bra för blodtrycket om man ligger ner – mycket skickligt och dessutom skrivet i tredje person presens vilket gör det ännu mer rafflande. Ruggigt medryckande och en fantastisk debut. Det blir mer! 

En tanke på “2016: 225 – Flickan under jorden av Elly Griffiths”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s