2016: 223 – Det är 1988 och har precis börjat snöa av Sigge Eklund

 

Det är alltid svårt att recensera en självbiografisk bok, och därför ska jag inte göra det. Jag ska ge er baksidestexten och en länk till författarens hemsida där man kan läsa utdrag ur de fina recensioner som pressen gett den.

 
Hans liv har gått i baklås och han vet sig ingen råd. Men en dag återfinner han en kartong med kassettband som familjen spelade in när han var liten och nu öppnas en dörr. När han lyssnar till banden återuppstår hans barndom och han tar plats i sitt tidigare liv igen. Här finns den närhet han så förtvivlat saknar. Men här finns också den äregirige och krävande fadern som var familjens självklara centrum, och som han idoliserade så. Nu kommer minnena tillbaka – och allt måste omvärderas. Sigge Eklunds självbiografiska roman är en stark och smärtsam uppgörelse med en far som älskat offentlighetens ljus och som kastat en djup skugga in över sonens liv – länge försöker han slå sig loss innan räddningen kommer från ett oväntat håll.

Det är 1988 och har precis börjat snöa, Sigge Eklunds tredje roman är också en sällsynt levande uppväxtskildring som väcker till liv platser, människor och händelser ur berättarens barndom. Här finns t ex några underbara sidor om atmosfären i familjens bil på väg till fjällen: lätt bensinlukt, kvardröjande os efter grillkorv och pommes frites, föräldrarnas mumlande röster i framsätet och så Bruce Springsteen ur högtalaren.

Här kan man läsa utdrag ur pressens röster samt hitta länkar till intervjuer, och annars vill jag mest rekommendera att du läser den själv. Det är en väldigt fin berättelse. Jag har hört Sigge prata om den i många poddar på senaste tiden (den är inte ny, men jag har lyssnat ikapp en massa intervjupoddar), och det är också värt att söka upp och lyssna på. 

Mycket, mycket bra. Sigge Eklund har en oerhörd talang för att uttrycka sig. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s