2016: 138 – Drömmen om Ester av Anna Jörgensdotter

Detta var en av mina bokcirkelböcker förra månaden – kollegan S, vars bokklubb jag blivit inbjuden i, har läst Jörgensdotter förut och råkade ha denna boken hemma, föreslog den som cirkelbok och sagt och gjort. Den lämpar sig verkligen ypperligt som sådan, om du är ute efter tips! 🙂 
 
Detta är ännu en litterär fantasi, kan man säga – lite i stil med Den bästa dagen är en dag av törst, där vi vet att vissa bitar är sanna men omöjligt kan veta vissa andra. Men där stannar nog likheterna, förutom att det handlar om kreativa kvinnor med trasigt psyke i ett svunnet Sverige. 
 
Jag kände knappt till Ester Henning alls innan jag fick höra talas om denna boken. Nog kändes det lite bekant när jag läste på, men jag visste egentligen ingenting. Henning växte upp i en skomakarfamilj i Mora, och var redan i unga år säker på att det var konstnär hon ville bli – men hon kände sig motarbetad av traktens starke man, Anders Zorn, som inte stöttade kvinnor som konstnärer. Hur som helst lyckades hon komma in på en konstskola i Stockholm och hade viss framgång. 
 
Men, i trettioårsåldern insjuknade hon i vad man då kallade ”kronisk psykos” eller schizofreni, och togs in på Katarina Sjukhus. En period försökte hon bo hemma hos föräldrarna, men efter att ha attackerat modern med en stekpanna hamnade hon först på Säter och sedan på ett antal andra sinnessjukhus, bland annat Beckomberga. På Beckomberga fick hon kontakt med en kurator som hjälpte henne att kunna ägna sig åt skapande, och det var väl det som blev hennes räddning – trots sjukdomen blev hon nästan 100 år gammal. 
 
Det är fascinerande, drömskt och vackert – men den har inte fastnat lika mycket hos mig som jag nog trodde att den skulle göra. Boyeboken tänker jag fortfarande på, men Ester försvann ganska fort – även om jag har haft mycket intressant stunder när jag läst på om henne. Dock intressant format som skapade många diskussioner i cirkeln vilket förstås är vad man hoppas på! 
 
Och tänk, att så många fortfarande tror att ”schizofreni” är synonymt med delade personligheter. Jag trodde också att det var så till åtminstone vuxen ålder, men det finns ju så mycket mer. Älskar litteratur som jag kan lära mig av – min vetgirighet vet inga gränser… 

En tanke på “2016: 138 – Drömmen om Ester av Anna Jörgensdotter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s