Tematrio: Fest

 
Veckans tema hos Lyrans Noblesser är fest – utmaningen lyder: Födelsedagar och annat firas ju rätt ofta i böcker, berätta om tre böcker där man firar något; en födelsedag, en speciell händelse eller högtid eller något annat.
 
Jag råkade fastna på en speciell högtid, som redan har firats i år – nämligen påsk – som är en högtid jag gillar skarpt! 
 
   

   

 
Jag lyssnar just nu på Fågelburen av Lisa Jewell – ja, jag började läsa den på papper, men kände igår att jag måste få veta vad som händer så jag bytte medium. Påsken spelar en stor roll i boken – dels först som positiv och fin högtid, dels som ett tillfälle då familjen drabbas av tragedin som sliter isär dem, och dels som en tid på året som man hela tiden återkommer till i handlingen. Det är en fin bok, varm och humoristisk men rejält mörk också. 
 
Liane Moriartys Öppnas i händelse av min död utspelar sig under en påskhelg. Jag förstod visserligen inte riktigt hypen kring den, så fantastisk var den inte, men tankarna kring att man egentligen inte nödvändigtvis vet så mycket om de som står en nära som man tror är intressanta. Jag var högst road av alla arga kommentarer på Goodreads där folk (främst från USA) var superirriterade på att författaren talar om höstväder under påsk… den utspelar sig i Australien 😉 
 
En av de svåraste böcker jag har läst, men samtidigt en av de absolut bästa, är The Sound and the Fury eller Stormen och vreden av William Faulkner. Även denna utspelar sig till största delen under en påskhelg i amerikanska södern 1928. Påskens teman, såsom död och uppståndelse, spelar en viktig symbolisk roll i romanen. 

0 reaktioner till “Tematrio: Fest”

  1. Det är otroligt skumt att jag inte minns något alls av Stormen och vreden, men det var ju några år sedan jag läste den, minst 25 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s