2014: 121 – The Little Stranger av Sarah Waters

Detta är en bok som har bott hemma hos mig rätt länge, minst ett år i alla fall, och som jag allt som oftast läser bra saker om men av någon anledning inte har kommit mig för att läsa. Har ni hört det förut, kanske? 😉 
 
Men nu har jag gjort det! 
 
Och det är en av de vackrast skrivna romanerna jag har läst på länge. Handlingen utspelar sig i efterkrigstidens Warwickshire, i en liten by och på ett stort gods, och man känner det gotiska i boken praktiskt taget på en gång. Får vibbar av både de Maurier och Jane Austen. 
 
Dr. Faraday närmar sig medelåldern och är familjeläkare i en by på landsbygden. En natt blir han kallad till Hundreds Hall, ett gods som han en gång besökt som liten pojke och där hans mor arbetade en period under hans barndom, då en tjänsteflicka blivit hastigt sjuk. 
 
Och inte vet någon hur läkarens liv kommer sig att flätas samman med de som bor på godsets – änkan Mrs Ayres, hennes dotter Caroline och son Roderick – och tjänsteflickan Betty. Mycket underliga saker börjar hända på godset. 
 
Det är en spökhistoria och liiite läskigt är det, men inte så vansinnigt som jag hade förväntat mig efter att ha läst recensioner. Detta är ett ganska ”knäppande” hus och jag var inte direkt mörkrädd inatt! När dörrarna började öppna sig i förmiddags blev jag lite nervös, men då hittade jag pappa i källaren strax efter 😉 
 
Dr. Faraday är berättare, en omniscient sådan, men när boken är klar kan man inte låta bli att undra om han verkligen är en pålitlig sådan. Han går från att vara en ytterst sympatisk karaktär till något lite annorlunda, och man undrar då verkligen vilken roll han spelat historien igenom. 
 
Så – ja, det är en fantastisk roman, men jag hade väntat mig mer. Jag har inget emot slut som är lite öppna, men här trodde jag nog faktiskt att det skulle vara lite me konkret i alla fall. Jag vill dock gärna läsa mer av Waters, och då särskilt The Night Watch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s