2014: 120 – Lutherska badet av Unni Drougge

Jag har läst mycket av Unni Drougge tidigare – inte alls, men en hel del, och jag gillar hennes böcker skarpt – även om de ibland kan bli lite väl mycket. Jag vet inte riktigt själv hur jag menar med det, men det är som om vissa beskrivningar helt enkelt blir för svulstiga och tunga. 
 
Sådant är inte fallet med Lutherska badet, och det är nog därför som detta är min favoritroman av Drougge hittills. 
 
Barbara är 46 år, psykolog, 183 cm i strumplästen och har gett upp hoppet om att få barn med sin man, den vackre Björn, som inte vill dela henne med någon annan, nu när de ändå har det så mysigt framför sina komedier på video. 
 
Vi träffar en stor blandning kvinnor – från Barbara själv till hennes bekanta på Lutherska badet där hon går och simmar och bastar på morgnarna, till nya sekreteraren på mottagningen Farona, och hennes syster den kedjerökande PT:n, lesbiska systerdottern med partner, mamma som tagit sitt liv i egna händer, och en salig massa olika relationer och situationer. 
 
Just relationer är det viktigaste temat i romanen – relationer av alla möjliga och omöjliga sorter – alla mycket väl beskrivna och intressanta att reflektera över. 
 
Vissa recensenter tycker att slutet är för sliskigt, men jag tycker aktiskt inte det. Ett par av de viktigare frågorna lämnas öppna, vilket ställer slutet i en helt annan dager än en rakt av idyllisk sådan. 
 
Det är roligt, rappt, vasst och mycket välskrivet, helt enkelt. Bonuspoäng för att Björn kallar Barbara för Bubblan. Jag kan inte med namnet Barbara. Men det hör ju egentligen inte hit. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s