2014: 67 – Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Ingen har väl undgått filmen Mig äger ingen som haft planscher uppe precis överallt de senaste månaderna? Nej, jag trodde inte det. Detta är boken som ligger till grund – jag har förstått att alla faktiskt inte vetat om boken. 
 
Jag behövde något att läsa på bussen i tisdags och kusin E var snäll och lånade mig den. 
 
Det är i alla fall en fantastisk självbiografisk barndomsskildring som Linderborg bjuder på. Den är stark, rörande, rolig och väcker många tankar. Det essentiella här är väl mer eller mindre – det spelade till slut ingen roll att Åsas pappa älskade henne över allt annat. Andra makter kom i vägen. 
 
Men det finns ingen tvekan någonstans, egentligen, om att Åsa var den viktigaste personen i hennes pappas liv. Inte en enda gång är han elak eller våldsam mot henne, trots påverkan. Det känns faktiskt som om han hela tiden gjorde så gott han kunde – även om det inte räckte hela vägen fram. 
 
Jag lade inte ifrån mig denna boken med ett tungt hjärta. Faktiskt inte. Det är självklart ingen feel-good-bok heller, men jag väntade mig betydligt, betydligt värre.
 
Språket är dessutom mycket vackert och slipat! 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s