Den sista middagen av Anna E Wahlgren

Ett gäng gamla gymnasievänner i Gävle fortsätter att träffas efter studenten – varje fredag äter de middag på den grekiska restaurangen Christos. Fram till en ödesdiger fredag fem år efter studenten, då en efterfest slutar i tragedi.

Sophie, vår berättare, flyr Gävle för Malmö och börjar jobba som radioprogramledare för ett relationsprogram. Tio år har gått när en inbjudan ramlar in från Ava, en i det gamla gänget. Hon ska hålla middagsbjudning för alla som hängde ihop förr – Sophie vill egentligen glömma allt, men kan inte låta bli att tacka ja. Kanske kommer sanningen om William fram under kvällen?

Väl framme i lyxvåningen måste alla lämna ifrån sig sina mobiltelefoner. Sedan låses dörrarna. Alla gäster har fått en liten ask på sin tallrik och genom att öppna dem en och en planerar Ava att avtäcka sanningen om vad som hände för tio år sedan. Det är en väldigt läskig premiss och det är krypande och spännande. Och lite rörigt, ärligt talat. Det är många spår och många motiv.

Det är lyckat att middagen berättas parallellt med kvällen då William hittades död i sitt badkar, men jag har ändå lite svårt att hålla ordning på persongalleriet, särskilt kvinnorna. Jag vet inte riktigt varför, så det kanske är min bristande koncentrationsförmåga. Det är dock underhållande, obehagligt och en intressant roman i sin genre.

Boken kan man köpa här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s