Smakebit på söndag, 18 juli 2021 – The woman in white av Wilkie Collins

Förra årets semestertegelsten med tillhörande instagramuppdateringar minns ni kanske – det var Ulysses under #bloominquarantine med Metta. I år har vi vårt gemensamma instagramkonto, @kaffeochkultur och tegelstenar tillsammans där istället. Årets bok är The woman in white av Wilkie Collins, som jag skulle ha läst när jag pluggade men som fick stryka på foten bland en massa annat som skulle läsas. Jag trodde faktiskt att jag hade börjat på dem åtminstone, men efter två dagars läsning känner jag inte igen någonting utom namnen, som jag förstås kan ha snappat upp på andra ställen. Nåväl – jag gillar den verkligen såhär långt, den är onekligen både nättare och mer lättläst än Joyce och ja, det kommer att bli bra det här!

Vi började igår och läser i 26 dagar (för ljudboken är 26 timmar, lätt att dela in). För mig som läser e-bok blir det ungefär ”sidor” om dagen, men det går ju fint att läsa vad som helst och dela upp i 26 etapper. Häng på, säger jag, under taggarna #encollinstillkaffet och #kokreadalong 🙂

Och naturligtvis kommer veckans Smakebit därifrån!

”Think of her as you thought of the first woman who quickened the pulses within you that the rest of her sex had no art to stir. Let the kind, candid blue eyes meet yours, as they met mine, with the one matchless look which we both remember so well. Let her voice speak the music that you once loved best, attuned as sweetly to your ear as to mine. Let her footstep, as she comes and goes, in these pages, be like that other footstep to whose airy fall your own heart once beat time. Take her as the visionary nursling of your own fancy; and she will grow upon you, all the more clearly, as the living woman who dwells in mine.”

Ur The woman in white av Wilkie Collins, Penguin Classics: 2003 (första publicering 1859).

Jag gick på semester i onsdags och det har varit kring 30-strecket på termometern en stor del av veckan. Idag är det dock bara 19 grader än så länge och det blåser riktigt kallt. Ljuvligt att vakna och frysa lite grann faktiskt om man nu får säga så – men det är jobbigt när det är för varmt och det är faktiskt extra jobbigt som gravid. Veckan som kommer lär innehålla en del kroppsarbete i form av röj, rens och flyttpack, så jag är glad om det håller sig under 25 i alla fall. Min lilla lägenhet som ska packas ihop blir extremt varm sommartid och att slita i 40 graders värme har jag verkligen noll och nada lust med. Men vi får se, som tur är behöver jag inte vara utflyttad förrän 30 september och vi får nya lägenheten 1 september. Jag har alltså rätt gott om tid egentligen – men skönt att få undan en del innan det är dags för jobb igen – och jag blir ju inte mindre gravid heller.

Annars har början på semestern fyllts med trevliga saker, jag har träffat två av mina bästa vänner och ätit gott, fått flera rejäla havsbad och en hel del lästid. Det är inte fy skam – och jag är ledig en hel månad till 🙂

Fler Smakebitar finns denna vecka hos Astrid Terese! Ha en fantastiskt fin söndag ❤

8 reaktioner till “Smakebit på söndag, 18 juli 2021 – The woman in white av Wilkie Collins”

 1. Wilkie Collins? Den som skrev Månstenen? Hmm, den gillade jag ju, vad jag minns (var evigheter sedan) så jag borde kanske egentligen borde läsa något mer.

  Gilla

 2. Låter som ett ambitiöst läsprojekt!
  Sommaren 2002 var jag höggravid i extrem värme. Det var inte roligt, så jag lider med dig. Tur att du har tid att planera för flytten i alla fall!

  Gilla

 3. Jeg fødte sønnen min 15 juli et år vi hadde ekstremt varm sommer, så jeg misunner deg ikke i det hele tatt 🙂 Ekstra blir det jo når du skal flytte oppi det hele. Så jeg ønsker deg lykke til ❤
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 4. Lustigt det där med hur det kan bli när det är några graders skillnad. Varit över 30 här i flera dagar, imorse var det 23 och nordlig vind. Gillar inte att frysa, men nu var det riktigt skönt….;) Lycka till med flytten och tack för smakbiten!

  Gilla

 5. The Woman i white tyckte Collis själv var hans bästa roman. TS Eliot samtyckte. jag har dessvärre inte läst den än. men en gång läste jag i alla fall förordet. jag lägger den till listan. tack för smakebit och påminnelse!

  Gilla

 6. Det där bidde en för tuff utmaning för mig, lite ålderdomlig språkstil och en tegelsten. Lyfter på hatten till dig som antagit denna utmaning. Tack för smakbit, språket slöt på bra…Ha en skön semester

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s