Smakebit på søndag, 14 februari 2021 – Det hemliga sällskapet av Claes Hylinger

Att vi är halvvägs genom februari redan känns faktiskt helt absurt. Det har varit svinkallt men otroligt vackert i Göteborg denna veckan, men nu verkar det som om vargavintern tänker stryka på foten lite grann. Jag har inget emot kyla egentligen, men avskyr halka.

Det är Alla Hjärtans dag idag, förstås, men jag läser faktiskt ingenting just nu som kan tänkas räknas till kärleksroman och följa någon sorts tema. Därmed kommer veckans Smakebit ur bokcirkelboken som ska diskuteras om en vecka – Det hemliga sällskapet av Claes Hylinger. Utdraget kommer ur början på allra första kapitlet.

Ibland drömde jag att jag vaknade. Det var halvmörkt i rummet och ljus silade in mellan gardinen och fönstret. Jag kastade av mig täcket och satte mig på sängkanten och trevade efter skjorten som hängde på en stol. Tog sedan på mig byxorna och gick fram till fönstret och drog ifrån gardinen. Det var dag därute. Vita moln gick på himlen.

Jag stod vid fönstret och tittade ut och tänkte på vad jag skulle göra under dagen. Först måste jag ha frukost och sedan borde jag åka in till stan. Jag skulle kunna ta spårvagnen klockan tio. Som jag stod så och funderade och såg ut på gatan, upptäckte jag något som inte stämde. En kamel stod bredvid gatlyktan. Den stod alldeles stilla med slutna ögon. Eller också kom fyra kineser i gåsmarch på trottoaren, barfota, med svarta portföljer i händerna. Men vad det än var, så talade det om för mig att jag ingalunda var vaken.

Ur Det hemliga sällskapet av Claes Hylinger, Bonniers: 1986

Fler Smakebitar finns denna veckan hos Astrid Terese!

9 reaktioner till “Smakebit på søndag, 14 februari 2021 – Det hemliga sällskapet av Claes Hylinger”

 1. Kände inte till den boken, tack för smakbit! Och kylan är jag glad om vi kan lägga bakom oss, i varje fall den tvåsiffriga minus-kylan, räcker med ensiffrigt. Försöker hålla elräkningen nere genom att elda mer i kamin, har varit svårt att hålla värmen någorlunda dräglig inne tycker jag…

  Gilla

 2. Googlade honom för jag hade inte hört talas om denna författare. Hans böcker är mycket uppskattade men jag blir inte riktigt klok på vilken genre han skriver i. Tack för annorlunda smakbit, tyvärr hade biblan bara e-böcker av honom

  Gillad av 1 person

 3. Det har vært svinkaldt i Sør-Vest Norge og de siste to ukene, men nå skal vi tilbake til vanlig vinter med varmegrader og regn 🙂
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s