Smakebit på søndag, 24 januari 2021 – Girl A av Abigail Dean

Biblioteket är ju fantastiskt. Jag läste om en bok på Twitter i fredags, lade ett inköpsförslag med ”gärna e-bok!” i meddelandet direkt efter och igår förmiddag kom ett mail om att boken var inköpt och skulle dyka upp i appen inom 24 timmar. Det tog väl två. Otrolig service!

Boken är Girl A av Abigail Dean, och handlar om en syskonskara som levt inspärrade under större delen av sitt liv, som jag förstår det. Girl A är Lex, den äldsta av sex syskon som är den som lyckades fly. Nu har modern dött i fängelset, fadern dog i huset, och två av syskonen beslutar sig för att göra något gott av sin erfarenhet. Men även om Lex lyckades fly från The House of Horrors får hon kämpa för att fly sina minnen – och för att få en fungerande relation till övriga syskon.

Boken beskrivs som en psykologisk thriller men även en roman om familjedynamik och myter som existerar inom en isolerad familj. Jag ser fram emot att läsa den, men det blir ingen lättsam läsning.

You don’t know me, but you’ll have seen my face. In the earlier pictures, they bludgeoned our features with pixels, right down to our waists; even our hair was too distinctive to disclose. But the story and its protectors grew weary, and in the danker corners of the Internet we became easy to find. The favoured photograph was taken in front of the house on Moor Woods Road, late on a September evening. We filed out and lined up, six of us in height order and Noah in Ethan’s arms, while Father arranged the composition. Little white wraits squirming in the shock of sunshine. Behind us, the house rested in the last of day’s light, shadows spreading from the windows and the door. We were still and looking at the camera. It should have been perfect. But just before Father pressed the button, Evie squeezed my hand and turned her face up towards me; in the photograph, she is just about to speak, and my smile is starting to curl. I don’t remember what she said, but I’m quite sure that we paid for it, later.

Ur Girl A av Abigail Evans, Harper Fiction: 2021

I eftermiddag är det dags för bokcirkel om Viet Thanh Nguyens Sympatisören vilket ska bli spännande! Längtar tills vi kan ses på riktigt igen, men digitalt fungerar också. Det bör bli ett intressant samtal.

Fler Smakebitar finns denna vecka hos Flukten fra virkeligheten!

10 reaktioner till “Smakebit på søndag, 24 januari 2021 – Girl A av Abigail Dean”

  1. Jag läser en rätt tung historia på engelska nu, det tar längre tid men språket är mer levande i original. Min bibla har inte köpt titeln, men jag kan ju göra som du! Tack för smakbit

    Gillad av 1 person

  2. Vilken mardröm att vara instäng på det sättet. Det blir säkert en spännande läsning. Sympatisören är en perfekt bokcirkelbok, där finns mycket att prata om!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s