Makten av Naomi Alderman

När vi hade läst sci-fi med Bokbubblarna berättade Therese att hon hade valt att läsa Makten av Naomi Alderman, som kanske inte till slut kvalade in som just sci-fi men som hon hade tyckt väldigt bra om. Jag har haft den på min att-läsa-lista i många år och flera andra blev också sugna, så vi kuppade in dem som månadens bok för maj, rätt och slätt. 
 
Världen i Aldermans bok är till en början som vår egen. Vi träffar en tuff tjej från London från en brottslig familj, en kvinnlig amerikansk politiker som kämpar med livspusslet, en fosterdotter till galna religiösa föräldrar i USA, en rik ung nigeriansk pojke som hänger vid poolen vid familjens stora hus. 
 
Men det är något som håller på att hända. Tonårsflickor börjar utveckla en oerhörd fysisk kraft, som visar sig sitta i en härva i bröstet, med vilken de kan orsaka oerhörd smärta och till och med död. Till en början handlar det mest om att flickor och kvinnor slår tillbaka på män som plågat dem, men snart står världen i brand. Nya religioner uppstår, makten brukas både för gott och ont och naturligtvis missbrukas den också. Hela boken genomsyras av en otrolig vrede, jag blev väldigt indragen och engagerad – och skrämd. 
 
Så gör inte som jag och vänta i flera år, utan läs nu. Mycket bra och väldigt tänkvärd – den får en ofrånkomligen att fundera på hur världen vore om allt vore tvärtemot, och att det inte vore någon garanti för fred och vänskap… 
 
Alderman belönades med Bailey’s Prize for Women’s Fiction 2017 för Makten
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s