Månadens språk: Kantslag och Minna saknar en övningslokal av Dorthe Nors

Månadens språk hos Ugglan & Boken är en väldigt trevlig utmaning! Februaris språk är danska, och jag har valt att läsa novellsamlingen Kantslag av Dorthe Nors, med Minna saknar en övningslokal som kortroman ”i andra änden” av boken. Kul upplägg! Jag har tidigare läst Blicken, pilen, filen av Nors som jag gillade mycket. 
 
Novellerna är korta, hårda, vardagliga och ibland smått surrealistiska. Och ofta väldigt roliga. Det är en buddhist som får sparken, till exempel, och en flicka som besöker sin pappa, en flicka som just förlorat oskulden, och en kvinna som just begått ett mord. Det finns ett ord på engelska, moreish, något som är så gott eller bra att man bara vill ha mer, och så känner jag för Dorthe Nors noveller. 
 
Minna saknar en övningslokal är skriven på en sorts lyrisk prosa som för tankarna till statusuppdateringar på Facebook. En mening i taget, de flesta inleds med ”Minna…” såsom vi uppdaterade just Facebook förr, ni minns ”Sven-Roger steker ryggbiff” och ”Sara längtar till sommaren”. Och, förstås, ”Minna saknar en övningslokal”. Minna är artist, och saknar förvisso just en replokal men även ganska mycket annat i livet. Hon kommer till insikt om vad hon behöver göra för att ordna plats åt det som saknas. 
 
Riktigt trevliga läsupplevelser! Det är roligt att Dorthe Nors med denna samling nått internationella framgångar, för det är hennes texter verkligen värda. Boken finns att köpa här eller här – jag lånade mina som e-böcker på Göteborgs folkbibliotek, där de av oklar anledning är separata. 

0 reaktioner till “Månadens språk: Kantslag och Minna saknar en övningslokal av Dorthe Nors”

  1. Nors är jag också nyfiken på! Jag hade hoppats hinna med Blicken, pilen, filen under februari, men inser att det nog inte kommer att bli så. Är mitt uppe i en novellsamling av Karen Blixen, som tar sin lilla tid…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s