Månadens språk: Middagen av Herman Koch

 

 
 
Jag deltar i utmaningen Månadens språk hos Ugglan och Boken för första gången i år! Jättespännande och jag ser verkligen fram emot det. Somliga språk kommer förstås att bli svårare än andra…! 
 
Först ut i januari var hur som helst holländska, vilket inte var så hemskt svårt att hitta intressanta titlar på. (Vi läser alltså inte på originalspråket, om man inte absolut vill…) Jag har fortfarande ett par stycken som jag vill läsa även om det inte kommer att bli i januari, men den jag landade på var alltså Middagen av Herman Koch. Jag förstod efter att jag hade börjat att den även blivit film med Richard Gere, bland annat. Det kanske vore intressant att se den, för jag tyckte om boken, som är intressant så tillvida att den egentligen utspelar sig under en enda middag. 
 
Bröderna Paul och Serge Lohman möts tillsammans med sina fruar på en fashionabel restaurang i Amsterdam. Serge är en framstående politiker, och Paul roas av hur servispersonalen fjäskar, och hur övriga gäster sneglar på dem. Kanske ska någon våga sig på att be om att få ta en bild? 
 
Samtalet cirkulerar kring trivialiteter – kultur, resor, vardagsliv – men det visar sig snart att anledningen till att de träffas är betydligt allvarligare än bara en trevlig middag. Deras tonårssöner har begått ett gräsligt brott tillsammans, och nu måste man bestämma hur detta ska hanteras. Särskilt som Serge är just en framstående politiker och alltid i blickfånget. 
 
För hur långt ska en förälder gå för att skydda sitt barn, om barnet gjort något fruktansvärt? Samspelet mellan familjemedlemmar – syskon, svägerskor, föräldrar och barn – målas upp på ett fascinerande sätt och boken väcker intressanta frågor hos mig. Är det alltid bäst att vara ärlig? 
 
Jag tycker att Middagen var underhållande, med en definitiv udd av seriositet och etiska dilemman. Paul, som är berättarröst, har humor och skärpa och läsningen flyter på fint. Det var extra kul att läsa något holländskt just nu, när jag ska resa dit hyfsat snart. Det är snart femton år sedan jag var i Amsterdam sist, och det ska bli trevligt att återse denna fantastiska stad. 
 
Boken verkar inte finnas i tryck på svenska just nu, men den finns att köpa här eller här och den finns som e-bok i en app nära dig! 
 
 

0 reaktioner till “Månadens språk: Middagen av Herman Koch”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s