Dept. of Speculation av Jenny Offill

Det känns som om ”alla” läste denna när den kom, och jag har varit på vippen att plocka upp den såväl som tryckt bok som ljudbok genom åren. Men – ni har hört det förut – det har väl inte blivit av. Nu passade jag på att lyssna på den häromveckan, under ett par dagar när jag åkte lite extra mycket kollektivtrafik. Den lämpar sig väldigt väl som ljudbok och pendlarbok, för kapitlen är korta och kärnfulla – ibland bara några meningar. 
 
Det är en berättelse om ett äktenskap, där kärleken nådde kvinnan i vuxen ålder och tog henne med storm. Giftermålet kom, liksom kolikbarnet och frånvaron av Den Andra Romanen – nu glider mannen och hustrun isär. Han har en affär med en yngre kvinna och hustrun kämpar för att hålla sig flytande. Makarna brukade använda Dept. of Speculation, eller Avd. för grubblerier, i sina brev till varandra, förr, när kärleken blomstrade. Nu är det bara kvinnan som är kvar som spekulerar. Hur hamnade de här? 
 
Det är sorgligt men samtidigt väldigt roligt på sina ställen. Här finns fantastiska beskrivningar och metaforer, och även om jag inte kan känna igen mig i allt – såsom hur kvinnan finner sig själv stå och gunga i knäna på en tunnelbaneperrong även efter att hon slutat bära dottern på höften – resonerar allt med en djup klang i mig. Mycket bra och intressant form. 
 
Boken finns att köpa här eller här

0 reaktioner till “Dept. of Speculation av Jenny Offill”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s