Smakebit på söndag, 30 december 2018 – En kort krönika om sju mord av Marlon James

 
Årets sista Smakebit! Som tiden går ändå. Jag har haft halva min julledighet och är glad att det är mycket kvar, men känner mig faktiskt hyfsat utvilad som det är nu. Skönt! Men jag ska allt se till att fortsätta ta det väldigt lugnt en vecka till, det lovar jag 🙂 
 
Jag har läst en massa också, vilket är väldigt roligt efter en viss svacka under delar av året. Svackan är på grund av roliga saker så det gör ingenting på det viset, men det är alltid lite märkligt när man upptäcker att man inte ”följer sin kurva” som man brukar, tycker jag. Men nu går jag i mål på ett hyfsat antal titlar och det är alltid roligt. 
 
Jag har förstås fortfarande min TBR-utmaning med mig (även om den blivit lite försummad i december, pga julböcker och annat) och det lär jag ha ett tag till… som ni kanske minns satte jag igång när jag upptäckte att jag hade över 1400 titlar på den. Nu har jag 1548, så det lär ju bli ett evighetsprojekt hur man än vrider och vänder på det… 😉 När jag har tid, någon gång, får jag göra en riktig röjning i den – nu plockar jag helt enkelt från ”början”. Listan finns här, om någon är nyfiken! Bli gärna vän med mig på Goodreads också. 
 
Igår kväll började jag på en ny titel från listan, A brief history of seven killings eller En kort krönika om sju mord och därifrån kommer veckans Smakebit. Enligt Goodreads har bara två av mina vänner läst den och båda menar att den är riktigt svår, främst på grund av all slang, men jag ger den en chans. Läste femtio sidor innan jag somnade igår och jag gillar den verkligen, så jag hoppas att det fortsätter flyta på. Boken vann Man Booker-priset 2015 men verkar inte ha kommit ut i Sverige förrän i år. Handlingen cirkulerar kring mordförsöket på Bob Marley, och texten här riktar sig direkt till honom – Sångaren, som han kallas i boken. 
 
 
 
”Två män kommer med vapen till gettot. 
 
En man visar hur man använder dom. 
 
Men först kommer dom med andra saker.
 
Corned beef och lönnsirap som ingen vet hur man äter och vitt socker. Och Kool-Aid och Pepsi och en stor säck mjöl och andra grejer som ingen kan köpa i gettot och även om dom hade kunnat finns det ingen som säljer dom. Första gången jag hörde Papa-Lo säga valet närmar sig sa han det kallt och mörkt som åska och regn som närmar sig och som man inte kan göra nåt åt. Andra män kom till han, ingen såg ut som han, nåra var till och med rödare än Funnyboy, vita nästan. Dom kom i en blänkande bil och åkte igen och ingen frågade nåt men alla visste. 
 
Vid samma tid kom du tillbaka. Större än Desmond Dekker, större än The Skatalites, större än Millie Small och till och med större än vita. Och du känner Papa-Lo från innan ni hade hår på bröstet och du kör ner till gettot som en tjuv på natten men jag ser dig.” 
 
Ur En kort krönika om sju mord av Marlon James, Albert Bonniers Förlag: 2018
 
 
 

Fler Smakebitar finns denna veckan hos Astrid Terese

 
 
 
Jag vaknade tidigt av ingen anledning alls, låg och läste ett tag men klev sedan upp och tog hand om lite hushållsbestyr. Kokade kaffe och kröp ner i sängen igen och här blir jag kvar ett tag till och försöker komma ikapp med bloggen lite grann innan jag åker upp till J och käkar frukost och hjälper till med omorganisation av ett kök! Jag älskar sådant, särskilt när det inte är hemma hos mig själv… 😉 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 30 december 2018 – En kort krönika om sju mord av Marlon James”

  1. Det lät ambitiöst att ta sig an en svårläst bok. Jag tyckte inte smakbiten var svårläst men tror ändå inte jag är så intresserad av ämnet. Tack för smakbit och GOTT NYTT LÄSÅR, du verkar behöva en massa lästid!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s