Bränn alla mina brev av Alex Schulman

 Bränn alla mina brev tar sin början när författaren söker hjälp hos sin psykologen. Han har upptäckt en giftig vrede hos sig själv som han inte känner igen, eller vill kännas vid, och psykologen använder sig av en metodik som innefattar att rita upp ett släktträd över närmaste släkten, inklusive konflikter och problematik. När släktträdet är färdigt blir det tydligt – alla konflikter, alla bekymmer leder raka vägen till Alex Schulmans morfar, den berömde författaren (bland annat) Sven Stolpe. Jag har förstått av äldre vänner och familj att han var en sådan som var på tv ”jämt” då det begav sig – jag är lite för ung för att veta vem han är, men känner allt igen den barske mannen på bild. 
 
Alex Schulman beslutar sig således för att göra ett nytt projekt av att ta reda på vad som hände. Varför var Sven Stolpe så arg, så bitter, så lakonisk? Han tar sig igenom sina egna minnen från barndomen och besöken hos morföräldrarna, han tar sig igenom arkiv, brev, texter, dagböcker. Snart finner han vad som hände – Karin Stolpe, Svens unga fru, hade en kort men intensiv affär med Olof Lagercrantz under tidigt 30-tal. Detta förlät Stolpe aldrig – han straffade Karin under resten av deras äktenskap, och försökte till och med köra hjäl såväl henne som sig själv. Allt som straff. Böckerna och pjäserna han skrev under resten av sitt liv behandlade samtliga otrogna, svikande fruntimmer – han beskrev Karins och Olofs affär som ”ett sexuellt attentat”. Det är hemsk läsning. 
 
Vad som är fantastisk och bitterljuv läsning är dock breven mellan Karin och Olof, och Olofs dagboksanteckningar. De var mycket unga – Olof var bara 21, Karin några år äldre – och breven och berättelserna är så fulla av passion och kärlek att det glöder om det. 
 
Och trots att det är starka känslor, såväl passion som vrede, lyckas Schulman så ofantligt bra med att skriva denna berättelse utan att bli för sentimental eller skarp. Det är lätt att läsa, orden flyger fram över sidorna och det är en sann njutning – om än en bitterljuv sådan – att få se denna berättelse vecklas upp. Så fantastiskt bra! Den intresserade läsaren kan kanske även förstå lite mer om vad som gjorde att Alex Schulmans mor, vars liv han berättade om i den lika fantastiska Glöm mig, utvecklade sin beroendesjukdom. Det kan inte ha varit lätt att leva i det Stolpska hemmet. 
 
Stort tack till Bookmark Förlag för recensionsexemplaret! Boken finns att köpa här eller här

3 reaktioner till “Bränn alla mina brev av Alex Schulman”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s