Smakebit på söndag, 21 oktober 2018 – Stackars Birger av Martina Montelius

 
Det har varit en otroligt intensiv vecka, och bloggen har blivit lidande. Skräckfilmsfestival och Stockholmstripp och allt vad det är. Men idag har jag varit mer eller mindre hemma hela dagen, städat och plockat och tvättat och flyttat lite grejer och slängt en massa och gått med återvinning och donerat böcker och kläder och allt möjligt. Brukar lyssna på poddar då och det har jag gjort idag också, men till slut tröttnade jag på babbel och ville lyssna på en bok istället. Valet föll på Martina Montelius Storytel Originals-titel, Stackars Birger, som handlar om sufflösen Gisela som blivit av med jobbet på Den Stora Teatern, och efter en vidrig händelse som vi inte riktigt vet vad det är än, har kidnappat stjärnregissören Birger och har honom i sin potatiskällare, i huset där hon bor bredvid motorvägen mellan Norrtälje och Åkersberga. 
 
Jag har lyssnat på de första fyra delarna, men klippte ut en bit ur första. 
 
 
 

”Jag kan inte leva. Inte i konventionell bemärkelse. Men arbeta kan jag. I hela mitt liv har jag arbetat. Jag kan inte sluta nu. 

 
Jag tar en kniv och skär den nyinköpta falukorven i två halvor. Den ena halvan bär jag till potatiskällaren, tillsammans med en Päronsmakis. Det får bli den lösa utsöndringen Birgers lunch. Om jag hade sprit hemma skulle jag kanske hälla i honom det. Så skulle han sova ett tag. Men tanken på att ombedas att visa legitimation på Systembolaget har fått mig att undvika det etablissemanget ända sedan jag fyllde tjugo. Så det får bli Päronsakis. Birger gillar det. Han kommer att bli glad. Jag är snäll. När jag öppnar dörren till potatiskällaren ser det nästan ut som om han viftar på svansen. Ja, han brukar bli glad när jag kommer. Han har väl inte heller så mycket att göra. Kul när det händer något. 
 
Ibland brukar jag stanna hos honom en stund. Sitta en bit ifrån honom och spela på min smarta telefon. Han skulle gärna få prova ankspelet, men han vill inte. Slipp då, surpuppa! Så sade BIrger till mig någon vecka före incidenten, men det har han förmodligen glömt nu.” 
 
Ur Stackars Birger av Martina Montelius, Storyside: 2018 
 
Denna veckan finns fler Smakebitar att hitta hos Astrid Terese! Jag ska åka ner på stan och träffa min ena bokcirkel och prata om Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri 🙂 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 21 oktober 2018 – Stackars Birger av Martina Montelius”

  1. Montelius böcker är rätt skruvade. Ibland kan man tycka de är genialiska och kul, ibland är man inte alls på rätt humör för henne. Tack för en annorlunda smakbit

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s