Smakebit på söndag, 1 juli 2018 – Fans av Fredrik Strage

 
Godmorgon! Jag vaknade tidigt och åkte och badade i ottan för att vara tillbaks i tid för tvättstugan… som det visade sig att jag hade bokat den 31 juni, detta mytiska datum. Suck 😉 Som tur var fanns en tid klockan elva också så ingen skada skedd… 
 
Veckans Smakebit kommer ur en bok som jag just öppnat efter tips igår – Fans av Fredrik Strage. Jag behöver en bok till rutan i bokbingot som handlar om att läsa om ett ämne man inte tidigare läst om, och nog för att jag har läst om rockstjärnor förr men kanske inte om dynamiken bakom beundran och fandom. Vi får se! 
 

”Naturupplevelser sägs ofta vara förtrollande. Man känner sig ödmjuk – som om skogen, berget, havet eller vad man nu tittar på gör en medveten om människans litenhet – samtidigt som man fylls av stolthet, en plötslig livsglädje, eftersom man är med om något så vackert och unikt. 
 
Själv har jag bara känt så när jag träffat rockstjärnor. 
 
Första gången är i Mjölby Folkets Park. Jag är femton och väntar med block och penna utanför dörren till logen. till slut öppnar en vakt och när jag tjatat en stund släpper han förbi mig. Jag går in i ett rökigt omklädningsrum. Rockstjärnan ligger draperad över en soffa, blek och svettig i ett linne, och frågar på den allra drygaste stockholmska: ”Vad vill du då?” Jag får inte fram ett ljud. Jag bara stirrar på Joakim Thåström och försöker begripa att det är han på riktigt , inte en affisch eller ett hologram, utan min idol, livs levande. Tydligen håller jag fram mitt block för han rafsar ner sitt namn, reser sig upp och innan jag hunnit stamma fram att ”Tiggarens tal” är en klassiker, att imperiet verkligen inte borde lägga av efter denna turnén, vänder han mimg ryggen och börjar limma på ett par lokala skönheter. I nästa ögonblick har vakten föst ut mig igen.” 
 
Ur Fans av Fredrik Strage, Natur & Kultur: 2006 
 
 
Fler Smakebitar finns att hitta hos Astrid Terese
 
 
Önskar er en fantastisk söndag! Jag hoppas bland annat på lite mera bad, eventuellt med bl.a en gammal skolkamrat som jag inte träffat på sisådär 19 år och en fin bokklubbsträff med
kära vänner om Den stora utställningen ikväll. 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 1 juli 2018 – Fans av Fredrik Strage”

 1. Har gjort samma misstag som dig vid tvättstugebokningen någon gång. Tur att jag har egen tvättstug nu i radhuset.
  Fans läste jag för några år sedan och tyckte om den.

  Gilla

 2. Nej, någon sådan sorts bok om fans och rockstjärnor har jag nog aldrig läst. Men böcker med naturupplevelser har det däremot blivit många, känslan till det går bättre att relatera till. 😉 Tack för smakbit!

  Gilla

 3. Log när jag läste smakbiten. Ämnet intresserar inte särskilt men den verkar vara mycket välskriven baserat på det korta stycket. Tack för smakbiten, ibland behöver man utmana sig själv med något annorlunda än det man vet att man gillar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s