Tvillingsystrarna av Marie Hermanson

 

 
Marie Hermanson är en av mina favoritförfattare och jag trodde att jag hade koll på allt hon skrivit – inte att jag hade läst allt, för det vet jag att jag inte har, men jag kände inte alls till denna, Tvillingsystrarna, som kom 1993. Jag lyckades få tag på den på biblioteket, turligt nog! 
 
Och det jag kan säga först och främst – hade någon satt boken i händerna på mig utan att berätta vem som skrivit den hade jag varit 100% säker på att det var en annan av mina lokala favoritförfattare, nämligen Viveca Lärn. Den är så Lärnsk! De fristående böckerna, såsom Den blå vänthallen och Kvinnan som var en fyr känns som ganska nära släktingar till denna. Inte alls i handling eller så, men i stil och språk och de ovanliga, finurliga karaktärerna. Och mitt Göteborg! Jag tjatar om det så ofta jag får chansen, jag vet – men jag älskar verkligen böcker med lokalanknytning som stämmer. Såsom Viveca Lärn, Åke Edwardson – och Marie Hermanson. 
 
Här träffar vi Robert, som känner sig allmänt vilsen i tillvaron. Han har blivit sjukskriven av misstag – han trodde att han skulle besöka en gammal bekant vid namn Ulla-Karin men hamnade istället på en psykiaters privatmottagning i Vasastan – och när han får syn på den vackra Elisabeth på en tandläkarmottagning följer han efter henne, i kinesiska sidentofflor, till utkanten av stan. Han svimmar i hennes trädgård och blir omhändertagen av hennes excentriska familj. Visst låter det Lärnskt? 
För mig var det kanske lite rörigt och inte helt begripligt på alla ställen – men mycket underhållande och förstås otroligt välskrivet. Boken verkar inte vara så lätt att få tag på, men den finns åtminstone på Göteborgs bibliotek 🙂 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s