Tretton skäl varför av Jay Asher

 
Jag började se tv-serien Thirteen reasons why någon gång förra året. Bestämde mig sedan för att jag borde läsa boken först, och började läsa boken… och sedan har jag ingen aning om vad som hände, men jag kan inte ha läst många sidor innan jag halkade iväg på något sidospår. Nu har ju andra säsongen av serien kommit och flera av mina kompisar är mycket förtjusta – så när denna stod och tittade på mig i ungdomsbokshyllorna på biblioteket så plockade jag med mig den, och läste den ganska raskt, bland annat som busslektyr förra helgen. 
 
Tyvärr hade någon stjärna lånat boken innan mig, och den var helt full av anteckningar och översatta ord och kladd och understrykningar – jag blir lite tokig på sådant. När texten sedan är stiliserad med kursivt och vanligt för att skilja på vad som är vad blir det i ärlighetens namn väldigt rörigt – jag skummade genom vissa bitar för det blev bara för mycket. 
 
Men i korthet – tonåriga Hannah Baker har tagit sitt liv, och lämnat efter sig tolv kassettband med tolv förklaringar till varför hon valde att göra det. Clay Jensen är personen vi får följa – han tar emot paketet med banden, får veta att han finns med på dem men inte vem som haft dem innan honom eller på vilket band som hans namn kommer att nämnas. 
 
Jag är inte sådär väldigt imponerad av boken – delvis säkert för att det var så himla besvärligt att läsa den. Tänker dock se serien någon gång om det blir dåligt väder för jag tror att jag gillar idén och kan tänka mig att den faktiskt fungerar bättre som tv-serie än bok. 
 
Boken finns att köpa på engelska här eller här – jag antar att de har tagit slut på svenska i och med seriens framgång! 

0 reaktioner till “Tretton skäl varför av Jay Asher”

  1. Mina tonårstjejer har sett teveserien och gillade den väldigt mycket. Jag skall se ett avsnitt så får det avgöra om jag skall se vidare.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s