Smakebit på söndag, 8 april 2018 – Bara ha roligt av Maria Maunsbach

 
Jag lyssnade på en av mina favoritpoddar, Nord & Francke, igår när jag lagade middag. De talade bland annat om två debutanter – Wera von Essens En debutants dagbok som jag genast ställt mig i kö för på biblioteket, och Bara ha roligt av Maria Maunsbach, som jag kastade mig över så fort jag gick och lade mig och läste ut imorse. En sådan där bok som fick mig att plocka upp iPaden och börja läsa istället för att somna om, trots att jag låg och läste alldeles för sent inatt. Ett gott betyg! 
 
Veckans Smakebit kommer alltså därifrån. Bakgrund: Lydia har träffat Johannes, en vanlig kille, genom en vän – hon är nu hembjuden till honom på första dejten. 
 
 
 
”Johannes lägger en arm på min axel, trycker mitt huvud mot sin armhåla. Det är den positiva sidan av hans lättsamhet: man får gosa direkt, på momangen. Jag behöver inte vänta flera timmar på att bli kramad. 
 
– Jag har inte hunnit äta någon middag, säger Johannes. 
 
Han flyger runt i köket och plockar fram havregryn och socker. 
 
– Detta äter jag väldigt ofta, säger han. 
 
Jag sätter mig vid köksbordet. Längst in vid väggen placerar jag mig. Det är ett typiskt Värnhemskök jag befinner mig i. Högt i tak, slitet. Gamla detaljer, skåpluckor med infällt glas. Johannes har ingen köksfläkt, bara en gammal ventil.. Och så finns det ett skafferi. Det hade jag också velat ha, det har renoverats bort i mitt kök. 
 
Jag förmodar att Johannes ska koka gröt. Det känns skämmigt, jag vill inte se någon äta gröt på första dejten. Det är så obekvämt att sitta och glo på en människa som äter. Men jag tar fel. Johannes ska inte ägra gröt. Han plockar fram ytterligare en ingrediens utöver socker och havregryn: fil. 
 
Det han ska äta är alltså fil, havregryn och strösocker. Inget annat. Som en fattigmansmüsli.” 
 
Ur Bara ha roligt av Maria Maunsbach, Brombergs: 2018
 
 
 
Fler Smakebitar finns hos Astrid Terese
 
 
Idag skiner solen och det ska tydligen bli 13 grader varmt – det var det igår också men då blåste det småspik, nu verkar det ha lugnat ner sig. Jag ska åka ner till stan en sväng och lämna tillbaka en handväska samt köpa strumpbyxor och eventuellt klämma på ett par saker jag såg på H&M igår. Jag är i chock över att Nordstan tydligen öppnar klockan tio på söndagar numera – det har väl alltid varit 12 eller möjligen 11? Jaja, jag klagar inte – det kan innebära att jag slipper brottas med en massa folk eftersom de förhoppningsvis också tror att det öppnar senare 😉 
 
I eftermiddag ska jag till Mölndals stadsmuseum och kika på denna utställningen, bland annat, samt fika på ett eller annat ställe, ikväll färga håret och kanske laga halloumi stroganoff. Det blir nog en bra dag!

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 8 april 2018 – Bara ha roligt av Maria Maunsbach”

 1. Intressant vad mycket man kan störa sig på hos andra, det måste vara jobbigt. Undrar om det blev något mellan Johannes och huvudpersonen. Här är det också fint väder i dag, men molnigt än så länge. Hoppas dagen blir bra 🙂

  Gilla

 2. Det er virkelig et godt tegn når man ikke klarer slutte å lese om kvelden. Jeg har hatt bøker på nattbordet som har gitt meg veldig sene kvelder og burde heller lese slike bøker om dagen 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 3. Ja just det, halloumi stroganoff är ju något som borde testas, nu blev jag påmind om det. 😀
  Boken var ny för mig, tack för smakbiten.

  Gilla

 4. Jag kan hålla med om att det kan vara mindre kul att ens dejt sitter och äter ensam…och inte vill man kanske dela just en sån måltid på första dejten. Tack för smakbiten, positivt att de kramas!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s