Smakebit på söndag, 25 mars 2018 – Vita tänder av Zadie Smith

 
Jag var helt säker på att jag hade läst åtminstone halva Vita tänder – jag visste att jag aldrig blivit klar, men att jag hade kommit en försvarlig bit på vägen trodde jag allt. Men när jag började läsa den igår, när jag satt och väntade på att min telefon skulle laddas på Espresso House på Frölunda Torg, insåg jag att jag nog bara läst en fem-sex sidor. Jag har boken på såväl svenska och engelska dessutom. Skäms. Men nu är jag igång och jag njuter! Detta underbara språk till denna fantastiska berättelse som jag ännu inte har någon aning om vart den ska leda. 
 
Nu är det Alla Hjärtans dag 1975 och den 47-årige Archie Jones, som egentligen skulle ta livet av sig på nyårsdagen men räddades av en argsint halalslaktare, ska gifta sig med 19-åriga Clara Bowden med rötter på Jamaica, inga framtänder på grund av en vespaolycka med ett nyfrälst Jehovas Vittne men trots det slående vacker, hos vigselförrättaren på Ludgate Hill. Vittne är hans indiske krigskamrat Sam och dennes hustru. 
 
 
”Till sin andra vigselceremoni hade han valt en mohairkostym med vit polotröja och båda ställde till bekymmer. Värmen gjorde så att små floder av svett strömmade ut över hela kroppen, sipprade ut genom polotröjan till kostymen och avgav en omisskännlig odör av fuktig hund. Clara var förstås helt och hållet katt. Hon hade en lång brun Jeff Banks-klänning i ylle och en fullödig uppsättning löständer; ryggen var bar, tänderna vita och helhetsintrycket kattaktigt: en panter i aftonklänning; var yllet slutade och Claras hud började stod inte helt klart för ett otränat öga. Och liksom en katt betedde hon sig under den dammiga solstrålen som föll in på de väntande paren genom ett högt fönster. Hon värmde ryggen i den, hon verkade nästan veckla ut sig. Till och med vigselförrättaren, som sett allt – hästaktiga damer som gifte sig med vesslor till män, elefantstora män som gifte si gmed ugglelike kvinnor, lyfte ena ögonbrynet när denna den mest onaturliga av föreningar närmade sig skrivbordet. Katt och hund. 
 
‘Tjena, fader’, sa Archie. 
‘Han är vigselförrättare, din dumbom’, sa hans vän Samad Miah Iqbal.” 
 
Ur Vita tänder av Zadie Smith, Albert Bonniers Förlag: 2000 
 
 
Fler Smakebitar finns att hitta hos Astrid Terese
 
 
Denna Vårfrudag visar Göteborg sig från sin absolut gråaste sida. Jag trodde att vi skulle få lite solsken men tji på den! Visserligen är klockan inte så mycket. Och ja, jag vet – egentligen är hon ännu mindre. Jag ska strax ner i tvättstugan en sväng – har dock inte så mycket att stå i, mest träningskläder och handdukar och sådant. 
 
I eftermiddag är det en rundvandring på Konstmuseet som står på schemat – jag har inte riktigt förstått vad det är för grupp som organiserar det hela men varför inte, det är gratis och jag har en årsbiljett. Därefter tänkte jag nog gå på ett gruppträningspass antingen på Eriksberg eller i Johanneberg beroende på vad klockan blir och hur trött jag är. Vaknade i vanlig ordning alldeles för tidigt. 
 
Men det blir en kort vecka – jag jobbar bara som vanligt måndag och tisdag, på onsdag ska jag passa receptionen i en av våra andra byggnader och sedan är det P Å S K och F E M dagar ledigt! Åh, vad jag ska läsa, sticka, sova, se på tv, umgås med familjen, promenera, komma ikapp med bloggen och ladda batterierna! 
 
 
Blir det några våfflor idag? Jag vet inte om jag hinner men skulle andan falla på och något trevlig kafé erbjuda mig en eller ett par mellan konst och träning så är det ingen risk att jag tackar nej… 😉 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 25 mars 2018 – Vita tänder av Zadie Smith”

  1. Det hørtes ut som en virkelig morsom bok. Det hørtes ut som du har en travel søndag, så jeg forstår det skal bli godt med påskeferie.
    Ha en riktig fin palmesøndag!

    Gilla

  2. Tack för smakbiten! Den här tyckte jag om när jag läste den. Läste Zwing Time för ett tag sen, också bra. Japp, våfflor blev det idag. 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s