Smakebit på söndag, 4 mars 2018 – Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

 
Näst på tur i Stadsbibliotekets Selma-cirkel är Kejsarn av Portugallien – definitivt en av de ur hennes repertoar som jag tänkt läsa så länge jag kan minnas, men inte kommit mig för. Dessutom fick jag den i förra årets pocketutlottning på retreatet i Varberg, jag har för mig att det var Ugglan & boken som hade med sig den. Nu har jag det – den blev klar i förmiddags och jag tyckte väldigt mycket om den. Veckans Smakebit kommer förstås därifrån! 
 
 
 

”Men Jan lät inte höra ett ljud av klagan och inte Kattrina heller. De gick bara på. Jan tog in på vintervägen över höjden, densamma, där de hade gått med Klara Gulla en julmorgon, då hon var så liten, att hon måste bäras. 

 
Det var klar himmel, och en smal, vit månskärva satt och blänkte i väster, så att det var långtifrån mörkt. Men det var ändå svårt att hålla vägen, därför att allt var så vitt. Gång på gång kom de för långt ut på kanten och sjönk djupt ner i drivan. 

De arbetade sig i alla fall framåt ända till den stora stenen, som en gång av en jätte hade blivit kastad mot Svartsjö kyrka. Jan hade redan hunnit förbi den, då Kattrina, som kom efter, gav till ett skrik. 

 
– Jan! ropade hon, och Jan hade inte hört henne låta så rädd sedan den dagen, då Lars hade kommit för att ta stugan ifrån dem. Ser du inte, att här sitter nån?” 
 
Ur Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf, originalutgåva 1914 
 
 
Fler Smakebitar finns att läsa hos Astrid Terese
 
 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 4 mars 2018 – Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf”

 1. Den boken, och filmatiseringen med Ingvar Hirdwall, var så gripande tyckte jag. Det var länge sedan jag läste den, men jag minns fortfarande vissa episoder som om jag läste den i går. Tack för smakbiten!

  Gilla

 2. Selma är en av mina favoriter. Det var länge sedan jag läste boken men inte så länge sedan jag såg filmatiseringen. Tack för smakbiten!

  Gilla

 3. Tack för smakbiten. Denna bok läste jag för ganska många år sedan. Min mamma hade en äldre upplaga i bokhyllan som jag fick. Din bok har definitivt mycket finare omslag.

  Gilla

 4. Det er en bok jeg har lyst til å lese. Jeg leste Gösta Berling saga for ikke så lenge siden. Den likte jeg så godt at jeg tenkte jeg absolutt må lese mer av Selma Lagerlöf! Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

  1. Ja, jag har nästan inte läst något av henne tidigare, bara Nils Holgersson. Det är problemet med att läsa littvet utomlands, man får inte till sig de svenska klassikerna på samma sätt! Men det känns jättebra att komma igång.

   Gilla

  1. Ja, visst är de fina! Bonnier Pocket gav ut flera av Selmas titlar i denna vackra serie för ett par år sedan, samt matchande anteckningsböcker.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s