Vargarnas historia av Emily Fridlund

Detta var den ”officiella boken” för läsretreatet i Varberg i år. Jag fick stå över, men boken hann jag ju läsa i alla fall 🙂  Den blev nominerad till Man Booker Prize 2017 och kom ut i maj förra året – det känns som om den fick mycket uppmärksamhet redan från publicering och det är mycket riktigt en väldigt speciell bok. 
 
14-åriga Madeline, eller Linda, bor ute i skogen i Minnesota med sina föräldrar i ett nästan helt övergivet kollektiv – det är bara de tre kvar. Skogen är pittoresk och idyllisk, men det kan man inte säga om livet. Linda är isolerad och otroligt ensam – hon dras till den attraktiva skolkamraten Lily, och den nye historieläraren Mr. Grierson – men när han blir påkommen med barnpornografi på sin dator vänds världen upp och ner. 
 
När en ung barnfamilj flyttar in på andra sidan sjön blir Linda välkomnad in i deras hem som barnflicka åt sonen, Paul. Hon börjar äntligen känna att hon har någon sorts mening med livet, samtidigt som hon exponeras för hemligheter och omständigheter hon inte alls är mogen för. Inom kort blir hon i det närmaste besatt av familjen, särskilt den unga, karismatiska mamman Patra, och snart måste hon konfrontera val och konsekvenser.  
Fanny sammanfattar så bra att jag vill stjäla: ”Det är en stark och annorlunda historia om ensamhet och tillhörighet, om fanatism, om familj och samtidigt en poetisk berättelse om att växa upp.” – just så! Det är en månad sedan jag läste den men jag har fortfarande inte lyckats sätta mitt stjärnbetyg på Goodreads ännu – jag går alltså fortfarande och funderar på den. Bara det är ett gott betyg – och att detta är en debut är helt fantastiskt. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s