Brick Lane av Monica Ali

    

 
 
Jag köpte Brick Lane praktiskt taget så fort den kom ut i pocket – jag läser mig till att det var 1 maj 2004, men jag är säker på att det var lite innan – jag flyttade nämligen till ett ställe som ligger exakt 643 meter därifrån, och har spenderat massor av tid där – och jag tror att jag hade boken innan jag flyttade. Men – jag kan inte vara helt säker. Det var nämligen så att jag aldrig hade hört talas om Brick Lane mer än i svepande termer innan jag flyttade dit, så det kan ju ha tagit lite tid innan jag fattade. 
 
Men det tog inte lång stund innan jag upplevde Brick Lane. Rader av curryrestauranger (man tänker ”Indian food”, men de flesta ägs av muslimer från Bangladesh) blandas med små kryddbutiker, gamla bryggerier, tygbutiker, barer, gallerier, ateljéer, en och annan traditionell pub… en fantastisk smältdegel. Men det är den asiatiska populationen som dominerar, inte tu tal om saken. Marknad på söndagar med såväl frukt och grönt som en massa skräp, och fortsätter man promenera hela vägen upp kommer man till Columbia Road, där det är blomstermarknad. 
 
Nazneen föddes i en by i Bangladesh. Hennes syster rymde för ett ”kärleksäktenskap”, men Nazneen blir bortgift med en mycket äldre man, den intellektuelle Chanu, och han tar henne med tillbaks till London. Till ett bostadsområde alldeles nära Brick Lane, som är som en bangladeshisk by fast i stadsmiljö och med lägenheter. Chanu är snäll, men tråkig, och Nazneen blir isolerad eftersom hon inte ens kan ett ord engelska. Visst kan hon kommunicera med handlare och grannar ändå – de talar ju alla samma språk – men det är inte samma sak. 
 
Hon får vänner i huset, och även ovänner, ska det visa sig. Det blir sorger och glädje och allt där emellan, och Nazneen skriver till sin syster och berättar. Genom systerns svar får vi även höra hennes historia, som inte blev riktigt som hon tänkt sig. 
 
Och så får vi höra om mat. Åh, all denna fantastiska mat! Jag var hungrig större delen av lästiden och blev ”tvungen” att laga kycklingcurry. 
 
Det är väldigt tät text – jag lyssnade på en stor del av boken inläst av ljuvliga Meera Syal, men fick byta till tryckt bok då och då, det blev för mycket att ta in på något sätt. Men det är fantastiskt. Och det händer liksom så mycket, även om det ibland känns lite långsamt. Vissa bitar är riktigt dråpliga, vissa fruktansvärt hemska, vissa verkligt spännande. Jag njöt av denna bok – och miljöbeskrivningarna, förstås. Detta är området där jag bodde under längst tid, och jag kan det utan och innan. Vid ett tillfälle nämns till och med en liten grusig gräsplätt som heter Altab Ali Park, där vi hade picnic ibland… bredvid en fyrfilig väg, men ändå! 
 
(Jag fastnade i kartor och bildgoogling här nu och det är mycket som har förändrats. Tydligen har de dängt upp ett Tesco Metro runt hörnet från mig, och rustat upp stackars Altab Ali Park ordentligt!) 
 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s