Kärleksdans i obalans av Anna Jansson

Jag har verkligen gillat de tidigare böckerna om hårfrisörskan Angelika i Visby (Ödesgudinnan på Salong d’Amour och Svärmödrar utan gränser) – nu är det dags för nästa och kanske den sista. Men det hoppas jag inte, för de är så oerhört charmiga! 
 
När Angelika får se att hennes gammelmormor Amalias stuga på andra sidan Gotland är utannonserat i tidningen blir detta startskottet för massor av händelser för henne och hennes systrar – även de hårfrisörskor och kanske ödesgudinnor. Det finns många hemligheter i huset och massor att nysta i – vad hände kring den kloka gumman, egentligen? 
 
Men det är inte det som är det viktigaste i berättelsen – utan det är den lysande beskrivningen av psykisk ohälsa. När Angelikas sambo, den yngre Magnus, plötsligt börjar bli förälskad i alla han ser och fatta märkliga beslut om allt möjligt här i livet blir det till slut dags att ingripa. Angelika och Ricky, Magnus bror som jobbar ihop med henne på salongen och är Visbys största tjejtjusare och snyggaste dragqueen, samt Magnus och Rickys mamma, deckarförfattaren Judith, får gå in med det tunga artilleriet. Det är väldigt gripande och beskrivet på ett bra sätt, där det märks att Jansson själv arbetat som sjuksköterska och har inblick i många situationer. Det känns inkännande, innerligt och varmt, om man kan säga så om beskrivning av psykisk ohälsa. 
 
Emellan varven är det dråpligt roligt, och som jag skrivit i andra sammanhang uppskattar jag verkligen när det finns en balans mellan elände och gapskratt. Det är befriande! 
 
Jag gillar Maria Wern-böckerna också, men jag tycker att det är väldigt roligt att Jansson, som utan tvekan har stor talang, har börjat skriva i denna genre också. En extra bonus är förstås recepten på gotländska specialiteter i slutet! (Ricky och Angelika lagar matlådor tillsammans varje söndag, men annan mat dyker upp lite här och var under läsningen också.) 
 
 
Vill man läsa om lite andra böcker av Anna Jansson som jag läst, utöver de som är länkade ovan, får jag lov att hänvisa hit, för det är många! Boken finns att införskaffa här eller här

0 reaktioner till “Kärleksdans i obalans av Anna Jansson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s