Veckans topplista v. 43 – Exotiska platser

 
Johannas deckarhörna skriver: Idag hade jag tänkt att topplistan skulle ta oss med till de aningen exotiska böcker som utspelar sig på platser vi inte läser om så ofta. Idag letar vi oss bort, mot det okända. Till främmande länder, under ytan eller ut i rymden – det blir spännande att se var vi landar.  
 
Mina fem blir som följer: 
 
  1. Vända hem av Yaa Gyasi, som delvis utspelar sig i Ghana vilket är en mycket främmande plats för mig. 
  2. Utan dina andetag av Karin Aspenström befinner vi oss främst i Indien och den fick mig absolut inte att vilja resa dit. 
  3. Jenny Nordbergs De förklädda flickorna i Kabul som förstår utspelar sig i Afghanistan var otroligt exotisk, fascinerande och skrämmande. 
  4. Irland kanske inte låter så exotiskt, men jag har aldrig varit där och känner mig väldigt dragen till västra Irland, som verkligen ser ut som ett sagolandskap för mig. Anne Enrights Den gröna vägen utspelar sig dels där och dels på ett antal andra platser som är mer eller mindre exotiska – såsom Mali, till exempel. Riktigt bra bok. 
  5. Jag minns bilderna från Vasilijkatedralen på yoghurtpaketen när jag var liten, och jag minns att vi lärde oss just ordet ”lökkupoler” tidigt i lågstadiet – varför kan jag inte svara på, men Moskva har länge varit en intressant plats för mig. Simone de Beauvoirs lilla novelette Misstag i Moskva utspelar sig där och är en riktig liten godbit. 

0 reaktioner till “Veckans topplista v. 43 – Exotiska platser”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s