Tematrio: Tanter och farbröder

 
 
Veckans tema i trion hos Lyran är tanter och farbröder. Underbart! Jag älskar tanter och farbröder (när de inte går i vägen för mig på Bokmässan). Nu tog jag de tre första jag kom att tänka på och det blev alltså främst tanter, men det finns allt en farbror eller två med där också… 
 
      

   

 
Spegeln sprack från kant till kant var min första bekantskap med Agatha Christies Miss Marple – jag fick den, just denna utgåvan faktiskt, av min kompis Heidi en födelsedag. Kanske fyllde jag… femton? Något sådant. Det må vara så att det finns bättre Marple-deckare, men jag gillar denna. Den fick mig även att få upp ögonen för Alfred Lord Tennysons långa dikt The Lady of Shalottsom är en riktig favorit. Finns även insjungen i lite olika varianter, till exempel denna med Loreena McKennitt
 
Rosengädda nästa! av Emma Hamberg möter vi den excentriska, underbara gamla damen Jane. Jag ska erkänna att jag inte har tänkt så mycket på henne, förrän igår när jag lyssnade på Emma Hamberg på Bokmässan och hon berättade om Janes ”förlaga” – en parant dam med ekorrungar i BH:n som hon träffade av en slump på en mässa. Jag blev så rörd och trots att jag just läst fjärde och sista boken om Rosengädda så är jag lite sugen på att läsa om första. Det finns några andra ljuvliga karaktärer här också, som tonårsfrankofilen Bror. 
 
Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist var den första av hennes böcker om pensionärer på Österlen som jag läste. Och milde himmel, vad jag skrattade! Hon har alltså en hel drös med härliga tanter och farbröder i ett helt gäng ganska korta och lättlästa romaner av olika kvalité, men denna var något i hästväg. Mycket charmigt. 

0 reaktioner till “Tematrio: Tanter och farbröder”

  1. Jag har också bara läst Christien – och har funderat mycket på vilken av Brunk-Holmqvistarna man ska försöka sig på. Men den här kanske är ngt att starta med?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s