Smakebit på söndag, 1 oktober 2017 – Barn av sin stad av Per Anders Fogelström

 
Jag ska (såklart) till Mässan idag också, men måste faktiskt tvätta lite också – tydligen är det vanlig vardag igen imorgon? Mycket märkligt. Och en liten Smakebit ska vi förstås få in också! Länksamlingen finns inte uppe hos Flukten fra virkeligheten ännu, men jag får försöka kika in under dagen och länka… 
 
Veckans Smakebit kommer ur Barn av sin stad av Per Anders Fogelström. Jag läste denna och den föregående för några år sedan, men nu kör Stadsbiblioteket en serie bokcirkelträffar om dem så det var dags att läsa om denna till träff på tisdag. Helt fantastisk, jag läste just ut den och vill genast kasta mig över nästa – men får väl tygla mig…! 
 
 
 
 ”Han trodde inte att vagnar utan hästar hade någon framtid, det var bara en modenyeck. Det pratades om något som kallades automobiler, utomlands hade man visst till och med anordnat tävlingar för sådana. Men var och en kunde förstå att de där maskinerna aldrig allvarligt skulle kunna tävla med hästarna. Det fanns ingenting säkrare, starkare och vackrare än ett par ståtliga hästar. Han var stolt över att vara kusk. 
 
De gick över bron och Mosebacketorg, passerade det nya vattentornet som stod så högt att det kunde trycka upp vattnet i de högsta husen på Söder. Men i småkåkarna runtomkring hade man ingen vattenledning, här var det inte lika välordnat som i Sibirien. 
 
Söder har ändå sin fina utsikt, sa Gertrud. Den har inte vi. 

Vi slipper backarna också, sa Rudolf kort. Han tyckte inte om att Gertrud saknade den gamla hemtrakten. Den som flyttade skulle glömma det gamla, åtminstone inte tala väl om det. Det var att nedvärdera det man nu hade, kunde låta som om man ångrade sig. De hade flyttat för att få bättre. De hade fått bättre, annars skulle de ha begåt ett misstag. Men han gjorde inga misstag, han planerade noga. 
 
Ändå tyckte han inte riktigt om att komma tillbaka till Söder, trots att han väl borde gå här och glädjas över alllt de sluppit.” 
 
Ur Barn av sin stad av Per Anders Fogelström, Bonniers: 1962 
 
 

Tänk, att det är oktober! Trots att jag försökte boka tvättid 31 september… jag räknade ju bara sju snäpp framåt! Som tur är är det inte direkt rusning om tiderna mellan 8 och 11 på söndagar så det gick bra ändå. Nu ska jag ner och slänga in det som tvättats i tumlaren och sedan börja göra mig i ordning för dagen! Packa matsäck och kolla lokaler, det är väldigt mysigt. 

0 reaktioner till “Smakebit på söndag, 1 oktober 2017 – Barn av sin stad av Per Anders Fogelström”

  1. Jeg har fryktelig lyst til å reise til Bokmessen i Gøteborg. Jeg håper virkelig at vi kan få det til neste år eller året etter det. Det er mye som skal klaffe når vi reiser helt fra vestkysten av Norge 🙂
    Ha en riktig fin søndag!

    Gilla

  2. Tack för fin smakbit. En bokserie som skulle vara intressant att läsa, ett rätt stort åtagande också om man tänker sig hela serien. Ibland är det verkligen skönt som omväxling att läsa böcker utan modern teknik och modenycker som automobiler. 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s