Alltings början av Karolina Ramqvist

Alltså jag säger det på en gång – jag älskar denna bok! 
 
Det känns som om jag är med i Stockholm, tidigt 90-tal och går på popklubb. Det var jag naturligtvis inte, jag gick på mellanstadiet när större delen av denna boken utspelar sig. Nog för att jag lyssnade på musiken, men… ja. När jag gick på högstadiet hittade jag Linda Skugges samlade krönikor från 1991 till 1993 i bokhandeln i Falkenberg och läste, slukade, strök under och idoliserade – så det känns liksom som om jag har varit med. Fast jag verkligen inte har det. (Men musiken som spelades på popklubbarna då spelades även på indieklubbarna när det blev dags för mig att vara med.) 
 
Men låt oss börja i rätt ända. Jag blir bara så lycklig när jag tänker på Alltings början
 
Saga har inga problem med att minnas sin födelse, eftersom den finns på video. Hennes frigjorda feministmamma lät filma den naturliga förlossningen 1976, och Saga får bandet skickat till sig av filmaren själv på en födelsedag. Fadern är försvunnen till sitt hemland Frankrike och Saga växer upp med sin proggiga mamma och hennes väninnor i Stockholm. Hon skolas in i den feministiska litteraturen och lär sig vara en stark, sjävständig ung kvinna. 
 
Men så börjar hon gymnasiet på Södra Latin och redan första dagen får hon syn på den store regissören Victor Schantz. Efter det blir det viktigaste i Sagas liv att han ska bli kär i henne. Eller ja. Hon skriver också, och blir en av de stora unga talangerna. Hon gör sig ett namn och en profil – men trots det så blir hon svag och medgörlig varje gång Victor ringer – detta pågår i flera år. Varför är det så, varför kan en man få en stark kvinna att bli så svag i knäna fast han inte alls förtjänar det? En evig gåta. 
 
Det blir en sorts Bildungsroman, men utan predikan eller egentlig sensmoral. Och jag tycker så otroligt mycket om det! Trots att jag som sagt inte alls var med på den här tiden eller egentligen har varit med om något liknande Sagas gymnasietid så känner jag igen mig så himla mycket i stora delar av berättelsen – främst på ett positivt sätt. 
Därför kryssar jag ”En som kunde handlat om dig fast i en helt annan tid / på helt annan plats” i Sommarbingot och undrar hur länge jag bör vänta innan jag läser om Alltings början. SÅ bra. 
 
 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

En tanke på “Alltings början av Karolina Ramqvist”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s