En kvinna i blått av Elly Griffiths

 
Denna, den åttonde fullständiga romanen i serien om Ruth Galloway, utspelar sig i den lilla orten Walsingham. Jag har aldrig varit där, men känner ett par personer som bor i närheten och ofta befinner sig där, så det känns lite grann som om jag vet precis hur det ska vara. Sådant är mysigt! Och engelska landsbygden är ju alltid engelska landsbygden… Walsingham är en speciell ort så tillvida att den är mål för pilgrimsfärder då det fanns ett kloster där för längesen, och somliga anser att vissa heliga reliker finns i den anglikanska kyrkan. Även det katolska kapellet är mytomspunnet och välbesökt. 
 
När Ruths vän, druiden Cathbad, vaktar ett hus och en katt åt en vän i just Walsingham träffar han på en kvinna i blå mantel på kyrkogården. Hon försvinner hastigt och han går in igen – men dagen därpå hittas hon mördad. Kvinnan visar sig vara en ung, välbärgad kvinna som vårdades för drogmissbruk på ett behandlingshem i närheten. Manteln var i själva verket hennes morgonrock. 
 
Ruths gamla universitetsväninna Hilary som numera arbetar som präst kontaktar henne i samma veva och ber henne komma till just Walsingham – en ort som Ruth, som den ateist hon är, har undvikit i många år. Men när väninnan berättar att hon fått hotfulla brev med klart agg gentemot kvinnliga präster och med referenser till arkeologiska fynd på orten – och en kvinna i blått. Det måste såklart finnas ett samband, och Ruth och Nelson får skrida till verket fortare än kvickt. 
 
Mycket bra, mycket spännande och med den härliga humorn intakt. För en gångs skull listade jag faktiskt ut vem mördaren är, men jag var ju inte säker förrän i slutet och jag hade inte kopplat ihop motivet. Skickligt! Nu väntar vi alltså på nästa bok – The Chalk Pit har redan kommit ut i England (den kommer ut i Sverige i början på augusti under titeln Dolt i mörker), och det kanske inte dröjer så många dagar innan jag klickar på den berömda Kindleknappen på Amazon… 😉 
 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

En tanke på “En kvinna i blått av Elly Griffiths”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s