Smakebit på söndag, 5 februari 2017 – Mamma är bara lite trött av Sara Beischer

 
Jag har haft en helt fantastisk helg i Varberg tillsammans med fina vänner, bokprat, skratt, pocketbyte, god mat, litteraturquiz, bad och mys. Var dödstrött när jag kom hem och packade bara upp det viktigaste innan jag placerade mig i sängen ett tag och somnade faktiskt en stund. Men jag hann även läsa större delen av Mamma är bara lite trött av Sara Beischer, som Kulturkollo läser börjar diskutera imorgon! 
 
Jag hade naturligtvis tänkt börja på den lite tidigare, men ibland blir det sådär. Tiden går så fort och jag tappade bort datumen, helt enkelt. Men vad gör det när den inte är mer än knappt 300 sidor i e-boksformat? 
 
Boken handlar om Minna, som blir sjukskriven för utmattningssyndrom och i andra delen av boken börjar arbetsträna. (Detta står på baksidan, så jag spoilar faktiskt inte även om det låter så!) 
 
 
 
Dagen därpå kommer Minna inte upp ur sängen. Hon sjukskriver sig från låtsasjobbet. Ligger under täcket som är tjockt och luktar henne. Solen utanför lyser upp hela rummet. Hon tittar upp i taket. Stirrar så intensivt på allt det vita att hon till slut kan skönja små dansade figurer i gipsplattorna. Då blir hon rädd för sig själv och vänder sig om på sidan. Sträcker sig efter telefonen som ligger på nattduksbordet. Trycker sig fram till en pod som Carina rekommenderade för länge sedan. Sätter hörlurarna i öronen. Jazzig intromusik. Hon lyssnar en kort stund på människor som pratar utan manus, utan riktning. Flamsigheten stör henne. Hon stänger av. 
 
I flera dagar stannar Minna hemma. Hon orkar ingenting, inte äta, inte duscha. 
 
En eftermiddag, när Niklas och barnen kommer hem, rusar Niklas in i sovrummet med skor och allt. Sätter sig ner på sängkanten med en duns. Minna har dragit upp knäna mot magen. Rullar ihop sig till en boll. Hon tittar på Niklas avlånga ryggtabla, ryggkotorna innanför skjorttyget. Fönstret står på glänt. Det sipprar in grillrök från grannens altan. Hon hör fåglar drilla. Den ljusa tiden är här. 
 
Niklas sätter datorn i knäet. Slår upp skärmen. Han läser högt om bakslag.” 
 
Ur Mamma är bara lite trött av Sara Beischer, Lind & Co: 2016 
 
Titta in hos Mari på Flukten fra virkeligheten för fler Smakebitar! 
 
 

5 reaktioner till “Smakebit på söndag, 5 februari 2017 – Mamma är bara lite trött av Sara Beischer”

  1. Jag funderade på att hoppa på Kulturkollos läsning av denna, men jag har så väldigt många olästa böcker i hyllan och så länge det bara går så satsar jag på att läsa dem 🙂

    Gilla

  2. Jag funderade på att hoppa på Kulturkollos läsning av denna, men jag har så väldigt många olästa böcker i hyllan och så länge det bara går så satsar jag på att läsa dem 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s