Huset vid havets slut av Elly Griffiths

 
Första recensionen för året blir av en bok som jag läste förra året – det var inte genomförbart att skriva alla inlägg som låg som utkast, så jag sänkte ambitionerna och gör såhär istället. Jag har dessutom avskaffat numreringen, och tänkte börja ange mitt betyg i stjärnor också. Har stått och vägt mellan fem och tio stjärnor – egentligen känns det ju som om fem skulle räcka, men samtidigt känner jag mig ofta lite begränsad av skalan på Goodreads. Så det får bli sju! Så känner jag på det lite – och reviderar beslutet om det inte känns hundra. 
 
Jag ska även bli bättre på att länka till andras recensioner och var böckerna kan inhandlas 🙂 
 
Nu kör vi, eller hur? 
 
En arkeologisk grupp kommer till Norfolk för att kartlägga kusterosionen, när de gör ett makabert fynd. Flera skelett hittas begravda i en svårtillgänglig bergsskreva. Alla sex har blivit skjutna i bakhuvudet. 
 
Ruth Galloway kallas åter in som expert för att vara polisen behjälplig. Man kan bestämma att skeletten är från 1940-talet och att de döda med all sannolikhet kommer från Tyskland. Men vad kan det vara som har hänt? 
 
Ruths liv har förändrats stort sedan hon blev mamma till lilla Kate – som ni säkerligen minns är det polisen Nelson som är pappan. Ruth behöver alltså anpassa sig till såväl livet som ensamstående mor som att inte på något vis komma emellan Nelson och hans fru och döttrar. Det är väldigt intressant att läsa om dessa förändringar och den nya dynamiken dem emellan. 
 
När man söker svar runtom i trakten kommer man i kontakt med Jack Hastings, vars avlidne far var ledare för hemvärnet under kriget. Fadern kan av förklarliga skäl inte svara på några frågor, men Hastings kan sätta dem i kontakt med några andra män som var unga när morden troligen skedde. Strax efter att de talat med en av dem dör han under vad som först verkar vara naturliga men som förstås sedan visar sig vara mystiska omständigheter. Ännu en dog strax före utredningen satte igång. Ledtrådar kommer fram och det blir en riktigt rafflande historia. 
 
Jag gillar berättandeformen med tredje person presens, det är inte så vanligt och det är en skön rytm. Dock tycker jag, såsom många andra, att denna översättningen haltar något. 
 
Men fem av sju stjärnor är den värd – jag tycker så otroligt mycket om Ruth! 
 
 
Andra som har skrivit om Huset vid havets slut: Carolina, Malins bokblogg, Erikas bokprat, Ewelinas bokblogg, enligt O, Fiktiviteter
 
Du kan köpa boken till exempel här eller här

2 reaktioner till “Huset vid havets slut av Elly Griffiths”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s