2016: 329 – Smultron, bröllop och döden av Kristina Appelqvist

Åh, serien om Helena Waller är verkligen min melodi. Deckare i akademisk miljö och dessutom i Västsverige – I like! Dessutom med härliga karaktärer, spännande och smarta gåtor och med roliga ”röda sillar” i handlingen. (Bör jag förklara ”röda sillar”? Det kommer från ”red herrings”, förstås, en deckarteknik där berättaren försöker avleda läsaren att tro på något helt annat än sanningen. Jag lärde mig begreppet av den fantastiska The curious incident of the dog in the night-time av Mark Haddon, för övrigt, där huvudpersonen älskar Sherlock Holmes.) 

Två entusiastiska unga studenter vid Västgöta universitet bestämmer sig för att sätta upp en amatörproduktion av Romeo och Julia i en gammal lada utanför Skövde. Det är många som anmäler sig frivilligt, men de får även drafta in lite familjemedlemmar som är mer eller mindre i luven på varann för att göra ensemblen fulltalig. 

I samma veva hittar en av de unga studentskorna Shakespeareexperten Roy Pedersen, som försvann spårlöst åtta månader tidigare, död i en frysbox på en herrgård där Helena Waller befinner sig för att fira väninnan Evas bröllop. Han återfinns i doktorskappa och hatt, och Helena börjar forska i försvinnandet. 

När hon får indikationer på att Roy Pedersen var på väg att hitta ett originalmanuskript av just Romeo och Julia – en version med ett lyckligt slut – tror hon sig vara något på spåren. Hon får tag på ett antal ledtrådar, och reser sonika till Verona för att försöka få reda på sanningen. Men kanske finns den i slutändan närmare än hon tror? 

Klassisk pusseldeckare – om än inte i ett slutet rum så i en ganska tight krets. Lättläst men välskrivet och genomarbetat med intressanta och i många fall sympatiska karaktärer – och miljöerna, dessa ljuvliga akademiska kretsar! Väldigt, väldigt bra. 

Vissa bitar påminner mig om Da Vinci-koden – de bra bitarna, alltså, med ledtrådar och verser – och jag hoppas ju så att titeln är en sorts passning till Maria Langs Rosor, kyssar och döden. Den har jag inte läst, men det borde jag kanske göra nu och se om det finns fler gemensamma nämnare förutom de uppenbara? 🙂 

3 reaktioner till “2016: 329 – Smultron, bröllop och döden av Kristina Appelqvist”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s