2016: 307 – En nästan sann historia av Mattias Edvardsson

Jag har tidigare läst en av Mattias Edvardssons ungdomsböcker – Stå ut – som jag tyckte var fantastiskt bra. Jag har fler av hans ungdomsböcker på vänt i diverse appar, men En nästan sann historia är en ”vuxenroman”, som jag fick som recensionsexemplar av förlaget. Tack Forum
 
Detta är en otroligt smart och spännande historia som handlar om Zackarias som blivit av med journalistjobbet i Stockholm, och som beslutar sig för att åka hem till mamma i Veberöd för att bo där medan han skriver en bok o det som hände när han gick kursen i Litterärt skapande på Lunds Universitet i slutet av nittiotalet. Någon dog under den tiden, och vännen Adrian satt i fängelse i tio år på Tidaholmsanstalten för mord. 
 
Zackarias tror inte att det var Adrian som begick mordet, och bestämmer sig alltså för att nysta i historien för att ta reda på vad som verkligen hände den där januarinatten för längesen, när den hyllade, Augustprisvinnande författaren Leo Stark dog… på ett eller annat sätt. 
 
Han söker upp det gamla kompisgänget, inklusive Adrian som nu släppts ur fängelset, för att söka reda i det gamla. Vartannat kapitel är ett kapitel ur boken han skriver, Den oskyldige mördaren, vartannat är berättelsen i nutid om hur han träffar de gamla vännerna – och fienderna? Mitt i den nutida berättelsen dyker plötsligt liket av Leo Stark, som tidigare icke återfunnits, upp i skogen… 
 
Som sagt. Otroligt smart! Det är riktigt spännande in i det sista, och jag förstår varför man har kallat Edvardssons bok för ”Donna Tartt light”. Den akademiska världen lockar alltid mig, och särskilt när det är spänning involverat – tänk just Donna Tartt, Maureen Johnson, Erin Kelly… mmm! Sedan blir ju detta i förlängningen en berättelse just om det litterära skapandet, om hur man bygger en berättelse och om processerna som ofrånkomligen måste finnas, hur fritt man än tänker att man skriver. Stilsäkert, rappt och trollbindande. Fantastiskt bra! 

0 reaktioner till “2016: 307 – En nästan sann historia av Mattias Edvardsson”

  1. Jag gillade också den här boken, men liknelsen med Donna Tartt förstår jag inte alls. Har visserligen bara läst hennes Den hemliga historien, men den tyckte jag innehöll mängder av fullständigt ovidkommande saker, vilket jag inte tyckte En nästan sann historia gjorde, överhuvudtaget 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s