2016: 296 – Död som du av Peter James

                                  

 

Jag kan inte sluta läsa serien om Roy Grace! Har verkligen aldrig fastnat såhär för en bokserie förut – det är ju bara några månader sedan jag började och detta är bok sex. Och det är ju inte direkt som om jag har legat på latsidan med läsningen – och jag har hunnit med en hel del emellan ockå. Men det går inte att sluta. Jag håller på med sjunde boken nu, trots att jag har en massa annat som borde få prioritet. 

Men detta är alltså nummer sex! 

Efter en ganska vild nyårsbal på Brighton Metropole Hotel blir en kvinna brutalt våldtagen på väg tillbaka till sitt rum. En vecka senare utsätts ännu en kvinna för en överfallsvåldtäkt. Den gemensamma nämnaren är att förövaren tar med sig deras skor – dyra, nyinköpta, designerskor… 

Roy Grace kopplas in, såklart, och han drar genast paralleller till en serie våldtäkter som skedde i Brighton och Hove 1997. Även då togs skorna, även då var de dyra designervaror – men då tog förövaren bara den ena skon… Man tror att han – Skomannen – våldtog fyra kvinnor, mördade sitt femte offer och sedan försvann. Kanske hamnade han i fängelse för ett annat brott, kanske dog han själv? 

Fler kvinnor blir angripna, mönstret följs vad gäller platser och skor, och Grace undrar om det är en copycat eller om Skomannen är tillbaka. Nu gäller det att hinna före, innan det femte offret råkar illa ut och kanske också mördas… 

Åh, det är så spännande, det är så himla bra! Vi får följa med tillbaka till 1997, både med offren och i Roys liv med Sandy – hans försvunna fru – och man sitter verkligen som på nålar. Peter James är ett geni – jag älskar dessa böcker högt och rent och lär inte sluta läsa förrän Peter James slutar skriva. 

Enda invändningen här är väl det töntiga namnet Skomannen – han kallas Shoe Man på engelska så det är ingen slarvig översättning. Skomannen, liksom? Sedan är jag lite trött på Glenn nu, men det är väl inte så konstigt – en överdos, kanske. Men han är inte så lite gnällig, den! 

En tanke på “2016: 296 – Död som du av Peter James”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s