2016: 292 – Den enes död av Peter James

   

 
Ja – jag har sagt det förut och jag säger det igen – bekantskapen med Roy Grace och Peter James är verkligen en av de bästa i år. Problemet är att de är helt omöjliga att sluta läsa. Jag plockade upp sjätte boken nästan direkt efter att jag läst ut denna, det går bara inte att sluta. 
 
Just Den enes död handlar om något väldigt skrämmande, viktigt och hemskt – människohandel och då främst organsmuggling och försäljning. Förskräckliga grejer. En tonårspojkes kropp hittas av ett mudderfartyg i Engelska kanalen, och det visar sig att liket saknar alla vitala organ. Strax efter hittas två till, och samma sak gäller – deras organ är borta. Man funderar på om det kan vara organdonatorer som begravts till havs, men det är snart tydligt att det inte är det det handlar om och Roy Grace och hans team kopplas in. 
 
Parallellt följer vi Lynn Beckett, skuldindrivare, vars tonårsdotter Caitlin är döende i leversvikt. Det visar sig vara mycket svårt att hitta en donator då Caitlin har en mycket ovanlig blodgrupp, men när Lynn hittar en organmäklare på nätet med hjälp av Caitlins pojkvän väcks en tanke. Det är bara det att den tyska kvinnan som lovar att hjälpa till ska ha 300 000 euro för det hela. 
 
Roy forskar vidare och spåren leder mot Rumänien, och gatubarnen där som lever i misär och missbruk men hoppas på ett bättre liv. Kanske kan de få ett nytt liv i Storbritannien? De har hört att de kan få både jobb och bostad där, nu när Rumänien har gått med i EU… 
 
Och det är så spännande och så läskigt. Jag har verkligen burit med mig denna boken efter läsningen – det gör man ju inte alltid med deckare. Det är tydligt att Peter James har gjort sin research, så att säga – det finns massor av information i slutet av boken om den svarta marknaden för organhandel som faktiskt finns här i Europa. 
 
Vi får dessutom en liten godbit i den pågående gåtan om Sandy och hennes förehavanden. Olika omständigheter gör nämligen att Roy inleder processen med att få henne dödförklarad nu när nio år har passerat. 
 
Läs! Men börja från början med Dead Simple, eller Levande begravd som den heter på svenska. Alla böckerna utom den allra senaste finns på Storytel som både e-böcker och ljudböcker! 

En tanke på “2016: 292 – Den enes död av Peter James”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s