2016: 274 – Välkommen hem av Ninni Schulman

 
Jag blev så himla glad när jag såg att denna kommit ut – på självaste min födelsedag! Egentligen föredrar jag att läsa efterlängtade böcker – speciellt deckare – i tryckt form, för jag är så rädd för att missa något viktigt. Men nä – jag kunde helt enkelt inte hålla mig när den låg där på Storytel och såg lockande ut. Och det gick så bra så – Angela Kovacs är verkligen mästerlig som uppläsare. 

Jag är så förtjust i Schulmans persongalleri. Journalisten Magdalena Hansson, hennes sambo Petter och deras barn… poliserna Petra och Christer och deras familjer och kollegor – underbart beskrivna. Man bryr sig verkligen om dem och jag tycker att det är viktigt i deckare att sidohistorierna också är intressanta och engagerande. Man tröttnar ju till slut på alla halvalkade medelålders gubbar som sitter och suckar på sina kontor på polisstationerna – detta är betydligt fräschare. 

 
Magdalena är bjuden på återträff med sin gamla klass. De ska sova över i klassföreståndarens stuga, tälta och gå på spökvandring – precis som de gjorde i nionde klass. Magdalena är inte supersugen på detta, men bestämmer sig för att åka när hon upptäcker att en av klasskamraterna, Jack, som gjort musikkarriär ska komma och detta är en chans till en bra story i tidningen. 
 
Allt spårar ur ganska snabbt – ja, med välkomstdrinken, egentligen, och snart är kaoset ett faktum och Magdalena mitt i det hela. Alla faller tillbaks i sina gamla mönster, mobbare och mobboffer likaså, och sent på kvällen hittas en av deltagarna på festen mördad. Dagen därpå hittas en annan klasskamrat också mördad, fast på ett helt annat sätt, på ett hotell i staden. Finns det ett samband? Det måste det väl göra? 
 
Det var Christers syster Tina som hittade det första offret, så han får inte vara så inblandad som han hade önskat – Petra tar över rodret, hennes första stora fall efter sjukskrivning. Och utmed allt detta pågår det vanliga livet även för poliserna och Magdalena – Christer har problem hemma med Torunn, Petra ska köpa gård med Lasse och Magdalena utsätts för fruktansvärt näthat. 
 
Det är så välskrivet och så spännande – jag rekommenderar verkligen Välkommen hemSchulman har skapat en av de intressantaste deckarserierna i Sverige just nu om du frågar mig – jag är djupt imponerad och längtar förstås redan efter nästa. 
 
Johannas Deckarhörna gjorde mig uppmärksam på att Ninni Schulman och Caroline Eriksson satt igång med en podcast som jag kan passa på att rekommendera här förresten – den heter Skriv en bestseller – eller en annan bok och finns där poddar finns mest 🙂 

En tanke på “2016: 274 – Välkommen hem av Ninni Schulman”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s