2016: 261 – Kvinna inför rätta (Apple Tree Yard) av Louise Doughty

   

 
Det var min tur att bestämma förslag på böcker åt bokcirkeln sist. Vi bestämde att vi skulle ta två böcker och hoppa över att träffas i juli, dels på grund av semestrar och dels på grund av att två medlemmar skulle få barn i juli (det har de fått nu, lilla Tove är här). För en gångs skull träffades vi en vardagskväll i juni och jag hade jättemycket på jobbet och hade totalt glömt av att jag skulle förbereda förslag! Så jag tittade igenom min hylla i Nextory-appen och skrev ut beskrivningar av en åtta-nio böcker som vi skickade runt och röstade på. Stoner vann stort och tvåa kom då Kvinna inför rätta av Louise Doughty, en sådan där som jag har tänkt läsa länge men som bara inte blivit av. 
 
En universell sanning är ju att bokcirklar är väldigt bra för att ge en spark i baken och komma igång med sådant som blivit liggande! 
 
Här följer vi Yvonne, 52 år och doktor i genetik. Hon bor i en finare förort till London med maken Guy, barnen är utflugna och hon jobbar deltid på privatägda Beaufort Institute i Westminster. Under en arbetsdag när hon arbetar som sakkunnig på Houses of Parliament träffar hon en spännande man och inleder helt oplanerat och oförhappandes en affär med honom. 
 
Något som längre fram får stora konsekvenser – som vi förstår av den svenska titeln kommer hon att hamna inför rätta. Ett brott begås och älskaren blir hennes medåtalade. 
 
Det är inget mästerverk, men det är spännande, välskrivet och väcker en hel del frågor om kärlek, etik, trohet och sanning. Jag plöjde igenom den ganska snabbt, och det var inte enbart för att jag var ”tvungen” att ha läst klart den till idag – den var helt enkelt bra nog att plöja. 
 
Jag ställer mig undrande till två saker med den svenska utgåvan – dels varför man översatt titeln som man har gjort, Apple Tree Yard är en mycket mer intressant titel – och dessutom snyggare. Kvinna inför rätta är inte helt representativt heller, eftersom Yvonne inte står som ensam åtalad inför rätten. Och dels det förskräckliga omslaget! Vad har man tänkt? Det känns hemskt konstigt och jag hade aldrig ens plockat upp boken på biblioteket eller i bokhandeln med det omslaget. Underligt, tycker jag. 

3 reaktioner till “2016: 261 – Kvinna inför rätta (Apple Tree Yard) av Louise Doughty”

    1. Nej, eller hur? Jag tror att många fler hade lockats av ett snyggare omslag och att originaltiteln hade bibehållits, bokcirkeln höll med!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s