2016: 239 – Störst av allt av Malin Persson Giolito

Jag har nog läst årets bästa bok. Har svårt att föreställa mig hur något ska kunna toppa detta mästerverk av Malin Persson Giolito. 
 
När boken börjar sitter vi i ett klassrum på Djursholms Gymnasium. Maja sitter i sin bänk. Alla är döda. Luften är tjock av krutrök. Själv har hon inte en skråma. 
 
Det är en skolskjutning som har ägt rum. Nio månader efter skjutningen inleds rättegången mot Maja, som är den enda överlevande. Det var hennes pojkvän Sebastian som utförde dåden, men Maja var delaktig. Så står det åtminstone i häktningsordern. 
 
Det är så svårt att skriva om denna boken, för den är så otroligt mångfacetterad, mångbottnad och speciell. Jag kan inte göra den rättvisa med mina ord – jag har börjat skriva om den flera gånger och raderar hela tiden min text. Nu ska jag inte göra det, men jag ska hänvisa till flera av mina bloggkollegors inlägg, som är mycket bättre än vad jag uppenbarligen kan skrapa ihop för jag är verkligen överväldigad av den. 
 
Så, gå in och läs hos: 
 
 
Det lär komma fler, och jag ska försöka komma ihåg att länka. 
 
Jag lyssnade på boken i inläsning av Lo Kauppi och hon gjorde ett fantastiskt jobb. 
 
Medan jag satt och skrev detta uppmärksammade Siv på Facebook att förlaget kallar boken för en ”thriller / stenhårt rättegångsdrama” – jag har väldigt svårt att förlika mig med beskrivningen, för jag tyckte att detta var en väldigt lågmäld berättelse med tanke på vad den handlar om. Den är… saklig och osentimental och det är inte för att Persson Giolito är jurist själv och fokuserar på de aspekterna, för det känns som Majas egen berättelse, rakt igenom. 
 
Allt finns här. Ni måste verkligen läsa den. 

En tanke på “2016: 239 – Störst av allt av Malin Persson Giolito”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s