2016: 230 – Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist

Jag har haft flera böcker av Kristina Appelqvist sparade i diverse appar ganska länge, men det har inte blivit av att jag har läst dem. Nu är det många som har skrivit om hennes senaste, Smultron, bröllop och döden på sistone, och titeln är ju så lockande. Känns väldigt Maria Lang, fast hennes heter förstås Rosor, kyssar och döden. Men ska jag läsa den vill jag ju ha läst hela serien, och då får man lov att börja med Minns mig som en ängel – som inte är en helt oäven titel heller. 

Vi får stifta bekantskap med litteraturforskaren Helena, som är anställd på högskolan i Skövde – men som samtidigt arbetar som talskrivare, i all hemlighet. Hon sitter med i styrelsen för Hans Viksten-stiftelsen tillsammans med ett antal upphöjda personer inom kulturvärlden, och det är en av dem som ställer henne frågan som blir upptakten till berättelsen: ”Vill du veta vem som får Nobelpriset i litteratur?” – en månad innan det egentligen tillkännages. 

Under sammanträdet där detta samtal sker sker även ett mord på en av medlemmarna i stiftelsens styrelse, och tack vare Helenas nyfikenhet hamnar hon mitt i handlingens centrum. Hennes bästa vän Eva som också bor i Skövde och arbetar som personalchef i kommunen får också ett mord på halsen när en sköterska blir ihjälslagen med en stekpanna på ett äldreboende – men hur hänger morden ihop? Jo, på något sätt måste de ju hänga ihop – det är ju en pusseldeckare! 

Jag älskar persongalleriet i boken, det är en hel hög vanliga människor med vanliga egenskaper, även om vissa kanske är lite förstärkta på sina håll. Jag tycker väldigt mycket om akademikermiljön och det är lagom spännande hela tiden. Helena är en underbar huvudperson tycker jag, kunnig, smart, rolig och skarpsynt. 

Jag fortsätter med serien, utan tvekan. Mycket bra! 

En tanke på “2016: 230 – Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s