2016: 199 – Love, Nina av Nina Stibbe

Åh, denna bok! Denna underbara bok! Jag älskade varenda sida, verkligen. 
 
Ni vet när blurbarna på en bok verkar för bra för att vara sanna? Kolla här: 

‘I adored this book, and I could quote from it forever
. It’s real, odd, life-affirming, sharp, loving, and contains more than one reference to Arsenal FC’ Nick Hornby,The Believer

‘Adrian Mole meets Mary Poppins mashed up in literary north London . . . Enormous fun’ Bookseller

‘What a beady eye she has for domestic life, and how deliciously fresh and funny she is Deborah Moggach, author of The Best Exotic Marigold Hotel

Men precis såhär är det! På riktigt!

Nina Stibbe flyttade alltså från Leicestershire till London i början på åttiotalet för att jobba som au pair i en familj mitt i Londons medievärld. Alan Bennett, ni vet han med The Lady in the Van, bor tvärsöver gatan och äter middag med familjen de flesta kvällar. De har en katt som ingen gillar, och sönerna Will och Sam är så roliga att man kreverar – ja, den ensamstående mamman också för den delen. (Det är Mary-Kay Wilmers, för den som känner till henne – och här kan man läsa en artikel om yngste sonen Sam som vuxen. Man förstår i boken att han har hälsoproblem, men inte mer än att han problem med ett öga egentligen.)

Så boken består av Ninas brev hem till sin syster Vic i Leicestershire. Ja – det är bara det. Men det är inte så bara, för det är så roligt, varmt och härligt på alla sätt. Nina börjar plugga engelsk litteratur så småningom och dessa igenkännanden jag drabbades av när hon läser Literary Theory… helt otroligt. Det förändrades alltså inte på tjugofem år, det där… 

Det enda jag inte gillade var således att The Lady in the Van inte riktigt fick vara med. På någon sida i början nämner Nina att Alan Bennetts uppfart är ”upptagen”, men inte mer än så. Det är lite underligt för det är ju en fantastisk berättelse i sig – Bennetts bok kom 1989 och Stibbes först långt senare så jag tror inte att det har med saken att göra. Men men – vem vet. 

Nick Hornby har gjort en miniserie baserad på boken, med bland andra min husgudinna Helena Bonham-Carter, och jag måste försöka få tag på den. Sam Frears himself spelar en granne i serien, som bonus! 

En tanke på “2016: 199 – Love, Nina av Nina Stibbe”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s