2016: 144 – Du av Caroline Kepnes

Wow, vilken bok! Helt olikt något annat jag har läst – vilket förstås betyder att jag inte har läst American Psycho. Ännu. Men den kommer ju alltid upp i recensioner och annat av denna boken, så det är en naturlig koppling. 
 
Berättaren här är alltså en total psykopat. Helt galen. Han heter Joe Goldstein och jobbar i en liten indiebokhandel i New York. När den spirande unga författaren Guinevere kommer in i butiken blir han genast besatt av henne. Han måste veta allt. Vilket han ordnar genom att förfölja henne, bryta sig in hos henne, stjäla hennes telefon (som hennes mamma fortfarande betalar räkningen för, så han har tillgång till hennes mail och sociala medier) och spionera. 
 
Guinevere är först reserverad mot honom, men när hennes pojkvän Benjy försvinner (gissa hur) släpper hon på hämningarna och tror att Joe kanske kan vara något för henne ändå. (Hon har naturligtvis ingen aning om vad han håller på med.) Joe bryter förstås mot alla regler, och Guinevere är van vid att använda sig av manipulation och maktmissbruk genom känslor, lögner och sexualitet. Därmed slår två fullständigt skruvade personligheter sina påsar ihop, och det kan naturligtvis inte bli annat än katastrof. 
 
Gastkramande, spännande, välskrivet och skitbra. Helt otrolig debut! Och vid sidan av själva thrillern älskar jag beskrivningarna av New York, denna underbara stad. Och bokhandeln också förstås – förutom då buren i källaren… 

3 reaktioner till “2016: 144 – Du av Caroline Kepnes”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s