2016: 130 – Mellan fyra ögon av Denise Rudberg

Jag har skrivit om min ambivalens för Denise Rudberg här många gånger. Jag tycker att hennes chicklit är förskräcklig, att hennes ungdomsböcker är fantastiska och att böckerna hon skrivit med Hugo Rehnberg är förfärliga. Men elegant crime-serien är hennes redemption – jag har verkligen fastnat för de tidigare tre böckerna om Marianne Jidhoff, och blev inte besviken på Mellan fyra ögon. Även om titeln känns lite krystad för att följa de tidigare titlarna – som jag köper. Denna kan jag inte riktigt passa in på någon särskild del av boken… men det spelar ingen större roll. 
 
En av de saker jag gillar allra bäst med elegant crime-serien är ju förstås att en medelålders kvinna får spela huvudrollen. Och en mänsklig sådan, dessutom. Visst är det svårt för gemene man att riktigt förstå sig på livet på Banérgatan, med paradvåning och allt vad det är, men det är okej. Jag kan ju inte förstå mig på hur det är att leva i svår fattigdom heller. Men Marianne är en vanlig kvinna med en vanlig kvinnas känslor, brister och drifter och det är befriande. 
 
Jag gillar de andra karaktärerna Rudberg har arbetat fram också, även om jag tycker att Augustin Madrid är ett lika löjligt namn som Börjlinds Stilton och… någon mer deckarperson som jag inte kommer på nu. Claes Claesson, kanske? Hallå fantasibrist. Men, ja – även dessa är mänskliga, äkta personer. Torsten Ehn är en riktig höjdare. 
 
Hur som helst! Vädla Läroverk är en av Stockholms mest kända och välrenommerade skolor. Rektorn Jane Eden styr stället med järnhand – såväl elever som lärare och hennes egna medarbetare lyder under hennes lag. När styrelseordföranden hittas mördad kopplas Marianne och kollegorna in på brottet, som faller under deras ”mer känsliga brott”-paraply, och det visar sig att Eden och styrelseordföranden har haft ett förhållande. Eden blir därmed huvudmisstänkt, men det visar sig vara krångligt att få ordning på utredningen. Det verkar nämligen som om Jane Eden uppstod ur tomma intet vid fjorton års ålder – innan dess finns hon inte i ett enda register. 
 
Kriminalhandlingen och privatlivshandlingarna flyter på fint sida vid sida, och det är lagom spännande hela tiden. Dessutom finns en stor skopa humor med här och där och det uppskattar jag. Rudbergs torra humor i denna serien är betydligt bättre än den hon försöker få fram i chicklitböckerna. Det är bra! 
 
Just nu kan du köpa boken för 29:- på Bokus – passa på! 

En tanke på “2016: 130 – Mellan fyra ögon av Denise Rudberg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s