400 år sedan Shakespeares dödsdag

 
Ja – det är även Shakespeares dödsdag idag. Fyrahundra år, vad ger ni mig för det? Helt otroligt. Det är ju faktiskt hans födelsedag också – han både föddes och dog den 23 april. Tror man. Som även är St. George’s Day, ni vet S:t Göran som slogs med draken? Och följaktligen är det – du har gissat det – Görans namnsdag! 
 
Jag har en ganska intensiv relation till Shakespeare, men egentligen har jag inte läst så förtvivlat mycket. Det är mer att jag har fördjupat mig något vansinnigt i de pjäser vi läste på universitetet – Hamlet, Macbeth, Othello, En midsommarnattsdröm och Köpmannen i Venedig. Så har jag förstås sett Romeo + Juliet, Baz Luhrmanns fantastiska filmatisering som film, och Trettondagsafton, Så tuktas en argbigga och sagda En midsommarnattsdröm på scen. Den förstnämnda på en pubteater med mamma, och numero två på friluftsteatern i Regent’s Park! Den sista såg vi någonstans i West End, billiga biljetter så vi fick hänga över ett räcke och det var väl en farlig tur att vi inte ramlade ner. Novello Theatre var det nog.  
 
Och min absoluta favorit, näst Luhrmann – Kenneth Branaghs filmatisering av Much ado about nothing, med bl.a Emma Thompson och Denzel Washington. Den är helt otrolig! 
 
 
Så egentligen har jag inte särskilt stor koll på Barden. Läser du engelska på Oxford eller Cambridge ska du ta dig igenom alla hans verk, inklusive poesin, under första året. Herregud. Så roligt hade då inte vi, det räckte gott! 
 
Men hur det än är, och hur trött man kan bli på gammalengelskan, så är det ljuvligt att läsa Shakespeare. Om man inte är så van kan man med fördel läsa sonetterna först. Sonnet 18 – Shall I compare thee to a Summer’s day? – är antagligen den mest välkända, men min favorit är Sonnet 130 – och här ska vi dra in popkulturen från 90-talet igen – fantastiska Mitt så kallade liv. Texten finns under videon 🙂 
 
 
My mistress’ eyes are nothing like the sun;
Coral is far more red than her lips’ red;
If snow be white, why then her breasts are dun;
If hairs be wires, black wires grow on her head.
I have seen roses damasked, red and white,
But no such roses see I in her cheeks;
And in some perfumes is there more delight Than in the breath that from my mistress reeks. I love to hear her speak, yet well I know That music hath a far more pleasing sound; I grant I never saw a goddess go; My mistress when she walks treads on the ground.
And yet, by heaven, I think my love as rare As any she belied with false compare.
Jag ska försöka konsumera mig lite Shakespeare i någon form idag också. Vill man ha något lättsamt kan man titta på 10 orsaker att hata dig – strålande film! 
 
Och – ja, detta är väl inget man tar sig för på en dag, förstås – om du har chansen att åka till Stratford-upon-Avon någon gång så rekommenderar jag verkligen det. Så himla mysig liten stad. Och är man i London är det inte ens särskilt långt att åka dit – avstånden är små i Storbritannien! 
 
Och är man i London och har lite mindre tid på sig kan man med fördel besöka Shakespeare’s Globe, teatern på South Bank. Den är en replika, egentligen låg The Globe en bit längre bort (om jag minns rätt) – men har en helt fantastisk presentbutik och flera restauranger och caféer med roliga namn på mat och dryck 🙂 Jag tänkte gå dit nästnästa torsdag och se mig omkring ett tag. (Och komma ihåg att jag bara reser med handbagage…!) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s