2016: 71 – Linjen av Elise Karlsson

Jag har tänkt läsa denna hur länge som helst – men något annat har hela tiden fått prioritet, av olika anledningar. Nu råkade jag ha en mer eller mindre ograverad lördag för ett par veckor sedan och plöjde således boken på ett par timmar. 
 
Det handlar, i kort, om att arbeta på kontor. Men det är så mycket mer än så. Huvudpersonen, Emma, lyckas precis undvika fas 3 (eller liknande) när hon får ett vikariat på ett företag som gör självhjälpsböcker och anordnar föreläsningar om ledarskap. Lagom flummigt, sådär. Hon lyckas, med list och beräkning, se till att omvandla tjänsten till en fast anställning, och när hon ser sina arbetskamratar få sluta, en efter en, lyckas hon ändå med bedriften att klänga sig kvar. 
 
Detta är som en ny generation arbetarlitteratur – det handlar mycket om det varande klimatet, om att passa in, om Sveriges arbetsmarknad och arbetspolitik. 
 
Och det är så välskrivet att man dånar. Jag gick verkligen med plattan i handen hela tiden, lagade lunch med en hand och fick abstinens när jag duschade. Så himla himla bra. Och den var värd att vänta på – även om det var den som fick vänta på mig… 

En tanke på “2016: 71 – Linjen av Elise Karlsson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s